برای دانستن و فهمیدن بهتر روش های کود دهی گیاهان و پرورش آنها، لازم است در ابتدا با اندام های گیاهان آشنایی داشته باشیم تا بتوانیم مشکلات احتمالی را با راه حل های مختلف از پیش رو برداریم.
گیاهان برای رشد و نمو طبیعی به مواد مغذی به شکل یون های معدنی نیاز دارند، تقریباً هر فرآیند متابولیکی در گیاهان نیاز به تغذیه غیر آلی دارد، این مواد مغذی گاه در خاک و غذای گیاه وجود ندارد که باید به غذای گیاه اضافه شود، در این موقع کشاورزان از کودها استفاده میکنند.
اولین نشانه از وجود گیاهان مربوط به دوره کامبرین می باشد که نخستین بار فسیل جلبک سبزی
کودهای شیمیایی کودهای مصنوعی هستند که در صنایع از نمک های محلول در آب تهیه می شوند، آنها مواد مغذی کافی برای رشد مناسب محصولات را فراهم می کنند. نمونه های مختلفی از کودهای شیمیایی عبارتند از: سولفات، فسفات آمونیوم، سولفات پتاسیم و غیره.
همه کودها حاوی مواد مغذی هستند که باعث رشد سالم گیاه می شوند، اما برخی از آنها غذاهای گیاهی کاملی هستند که تمام شانزده ماده مغذی ضروری را تامین می کنند، هر دو نوع کود مایع و جامد بسیار خوب اثر می کنند و مقدار کل مواد مغذی یکسانی را ارائه می کنند.
کوددهی از طریق برگ یا تغذیه برگی، به این صورت است که به جای کوددهی گیاهان از طریق خاک، کودهای محلول را روی برگ های گیاهان خود اسپری می کنید. فرآیند نسبتاً ساده است، یک کود مناسب گیاهتان را بردارید، آن را با آب رقیق کنید و به روی برگ های گیاهان خود را اسپری کنید.
گیاهان برای رشد مناسب و سالم ماندن به مجموعه ای از مواد مغذی ضروری نیاز دارند؛ همه گیاهان باید دارای منابع نیتروژن، فسفر و پتاسیم به صورت ویژه باشند که به عنوان درشت مغذی شناخته می شوند.
کودهای ماکرو و میکرو به مقدار مواد مغذی مورد نیاز گیاهان اشاره دارند، نه به اهمیت آنها برای رشد گیاه و هر دو برای داشتن گیاهان شاد و سالم ضروری هستند. کودهای میکرو در مقادیر بسیار دقیق و کوچک مورد نیاز هستند در حالی که کودهای ماکرو در مقادیر زیاد مورد نیاز گیاهان می باشند.
کود بیولوژیکی یا کود زیستی، ماده ای حاوی میکرو ارگانیسم های زنده است که با افزایش عرضه یا در دسترس بودن مواد مغذی اولیه به گیاه و خاک میزبان، رشد را تقویت می کنند. این کودها معمولاً از مواد گیاهی یا مواد معدنی زنده مانند باکتری ها، قارچ ها و سینو باکتری ها به دست می آیند و به شکل مایع یا دانه ای هستند.
وقتی صحبت از مزایای استفاده از کود در کشاورزی می شود، همه چیز به کارایی آن مربوط می شود. تا زمانی که بدانید چگونه، چه مقدار و در چه زمانی از کودهای شیمیایی استفاده کنید، آنها می توانند باعث شوند که زمین های بی کیفیت محصول قابل توجهی تولید کنند.
کودهای NPK یا کود کامل کودهای حاوی عناصر نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) هستند و به همین دلیل به این نام نامگذاری شده اند. هر کدام از این عناصر برای بهبود سلامت و ظاهر گیاهان مهم اند.
گیاهان فقط می توانند مواد مغذی را که به صورت محلول در آب در خاک وجود دارند جذب کنند، صرف نظر از اینکه از منابع کود آلی یا شیمیایی بدست آمده باشند. به طور کلی میتوان گفت کودهای آلی خاک را تغذیه می کنند و کودهای شیمیایی گیاه را.
کود مایع گیاه را به دو روش تغذیه می کند: از طریق خاک به ریشه ها و مستقیماً از طریق برگ ها. جذب از طریق شاخ و برگ بسیار سریعتر از طریق ریشه اتفاق می افتد، به همین دلیل است که شما می توانید واکنش فوری را هنگام استفاده از کودهای مایع مشاهده کنید.
کودها نقش مهمی در تامین مواد مغذی در دسترس دارند که گیاهان را قوی نگه می دارد، زمان و میزان استفاده از کودها و روش های کوددهی به ماهیت گیاهان، نیازهای غذایی آنها و خاک بستگی دارد
برای رشد خوب گیاهان و پربار شدن درختان در بسیاری از مناطق باید از کودهای فسفر حتی بیشتر از نیتروژن یا پتاسیم در خاک استفاده کنید، فسفر را می توان از منابع متعددی در کودها، جامدات زیستی، یا به عنوان یک محصول جانبی جدایی ناپذیر از سایر اصلاحات خاک، کودهای آلی طبیعی یا محرک های زیستی تامین کرد.
کود کلسیم با کیفیت بالا طیف وسیع تری از مواد مغذی را ارائه می دهد. کمبود مواد مغذی در گیاهان اغلب همزمان اتفاق می افتد، یعنی گیاهانی که کلسیم کافی دریافت نمی کنند، احتمالاً از نظر سایر مواد مغذی حیاتی مانند منیزیم نیز کمبود دارند.
گندم به عنوان یک محصول بسیار واکنش گر به کودهای اولیه، به ویژه فسفرP و نیتروژن N در نظر گرفته می شود و استفاده از فسفر به عنوان کود اولیه می تواند روشی موثر برای بخشی یا تمام نیازهای فسفر این گیاه باشد.
کود ازته به یکی از رایج ترین نوع کودهای تولید شده از ترکیبات شیمیایی نیتروژن (N) اشاره دارد؛ نیتروژن عامل اصلی در تولید کلروفیل و در نتیجه رشد ساقه و برگ گیاه می باشد و به همین دلیل گیاهان برگ دار و سبزیجات نیاز بیشتری به آن دارند.
استفاده از بهترین کود برای برنج می تواند ظرفیت تولید شما را بیش از 35 درصد افزایش دهد و کشت آن با استفاده کم یا بدون استفاده از کود مخصوص برنج باعث کاهش شدید بهره وری این گیاه حتی با وجود شرایط اقلیمی مطلوب می شود.
کود گاوی حاوی اکثر عناصر ماکرو و ریز مغذی مورد نیاز برای رشد گیاه، به ویژه نیتروژن (مهمترین آنها) می باشد، با این حال، به طور کلی با کمترین میزان نیتروژن در بین همه کودهای حیوانی محبوب، کود گاوی نسبتاً متعادل است.
کود پتاسیم دارای دو نوع اصلی استکه در آنها پتاسیم با سولفات (سولفات پتاس) یا کلرید (موریات پتاس) ترکیب می شود. منابع کود پتاس متعددی وجود دارد که در واحدهای K2O بر روی برچسب کود بیان شده، مانند سولفات پتاس ، سولفات مضاعف پتاس و منیزیم .
کود دادن به گیاهان زعفران اختیاریست، اما تغذیه آنها سالی یک بار می تواند باعث رشد بیشتر گیاه شود. عمدتاً از 2 نوع کود حیوانی و کود شیمیایی بعد از کاشتن زعفران استفاده می شود که میزان و زمان مصرف آن با توجه به شرایط خاک مشخص می شود.
کود غنی از گوگرد نه تنها به رشد محصول کمک می کند بلکه به کارایی سایر مواد مغذی و عوامل موثر بر رشد گیاه نیز کمک می کند؛ کود گوگرد همچنین می تواند کیفیت و عملکرد گیاه را افزایش دهد و منجر به بازده اقتصادی کشاورزان شود. گوگرد راهی سریع و آسان برای اصلاح pH خاک و تغذیه این ماده معدنی ضروری برای گیاهان است؛ کاربرد کود گوگرد در خاک معمولاً سطح گوگرد را تا یک سال مناسب نگه می دارد.
از هر باغبانی بپرسید که راز داشتن گوجه فرنگی عالی چیست، تعداد بسیار زیادی ار آنها می گویند کود دهی، که البته پاسخ درستیست اما نه هر روال قدیمی کود دهی. هر مسیری را که انتخاب می کنید، درک و شناخت کودی که استفاده می کنید بسیار مهم است تا به گیاه آنچه را که در زمان مناسب نیاز دارد بدهید.
کود آهن نوعی کود گیاهی است که بیشتر در چمن ها و برای گیاهانی که در خاک های قلیایی رشد می کنند استفاده می شود. گیاهان برای حفظ برگ های سبز به مقدار کمی آهن نیاز دارند و از کود آهن برای دسترسی بیشتر گیاهان در زمانی که آهن به راحتی در خاک در دسترس نیست استفاده می شود.
بهترین کود برای انگور باید غنی از عناصر ماکرو و میکرو باشد. برای اینکه بهترین کود برای درختان انگور را انتخاب کنید باید در ابتدا نیازها و کمبودهای گیاه یا خاک را تشخیص دهید؛ انگور در بین درشت و ریزمغذی ها نیاز بیشتری به نیتروژن، پتاسیم، روی، آهن، منیزیم و بور نیاز دارد و باقی عناصر غذایی در درجه های بعدی قرار میگیرند.
اگر چه به عنوان یک ریز مغذی در نظر گرفته می شود، اما تغذیه مناسب گیاه با کود روی به همان اندازه ضروری است که هر ماده مغذی دیگری ضروری می باشد.چندین ترکیب مختلف روی به عنوان کود استفاده می شود، اما کود سولفات روی پرمصرف ترین ماده است.
بهترین کود برای سیب زمینی یک کود کامل با حداقل میزان دو برابر فسفر (P) و پتاسیم (K) نسبت به نیتروژن (N) می باشد، یک مثال خوب از کود NPK مناسب سیب زمینی می تواند 5-10-10 باشد. کود دهی سیب زمینی باید یک یا دو هفته قبل از کاشت بوته انجام شود.
کود مس به دو شکل کود آلی و کودهای شیمیایی در دسترس هستند، همچنین این نوع کودها در اشکال جامد و مایع برای هر دسته از محصولات کشاورزی موجود هستند. سولفات مس و اکسید مس رایج ترین کودها برای افزایش سطح مس در خاک و گیاهان هستند، کلات مس نیز می تواند در حدود یک چهارم نرخ توصیه شده استفاده شود.
بهترین کودهایی که می توان در روش چالکود برای کود دهی درخت سیب استفاده کرد شامل: هیومیک اسید، کود کامل سه بیست و ... هستند؛ به طور کلی بهترین کود برای درخت سیب کودهای پتاس بالا، کودهای حاوی کلسیم و هیومیک اسید می باشند.
قبل از شروع استفاده از کود منگنز، حتما دستورالعمل های روی بسته بندی کود را مرور کنید و تمام توصیه های ایمنی را رعایت کنید. همچنین میزان مورد نظر برای مصرف نیز برروی بسته های کود منگنز نوشته شده که البته برای هر گیاه یا درختی متفاوت است.
برای اینکه بتوانیم بهترین کود برای درخت انار را انتخاب کنیم ابتدا باید نیازها و کمبودهای درخت یا خاک خود را بشناسیم که این کار با انجام آزمایش خاک قابل فهمیدن می باشد.
از آنجایی که بوته فلفل قرمز به خاک غنی و سرشار از مواد مغذی نیازمند است توصیه می شود که پیش از کاشت چیلی حدود 7 تا 12 سانت کمپوست را به خاک بیفزایید و توجه داشته باشید که ph خاک نیز باید میان ۶.۲ تا ۷.٠ باشد. جوانه زدن بوته فلفل قرمز بین ۵ تا ۲٠ روز متغیر بوده و گرما تاثیر بسزایی در تعیین زمان جوانه زدن آن دارد.
از آنجایی که گردو ارزش غذایی زیادی دارد، بنابراین نیاز تغذیه ای آن نیز بیشتر بوده؛ به خصوص درختان جوان که به کود دهی بیشتری نیاز دارند. نوع تغذیه تاثیر بسزایی در میزان و کیفیت تولید محصول دارد؛ برای این که بتوانیم گردوی بیشتر و با کیفیت تری داشته باشیم باید از روش های کوددهی اصولی پیروی کرده و در زمان مناسب آن را انجام دهیم.
خاک نخلستان ها اکثراً دارای بافتی سبک و شنی بوده و به همین دلیل موجب فقر غذایی در نخل خرما می گردد؛ از این رو باید خاک درختان خرما را کوددهی کرد تا به رشد بهتر نخل، با کیفیت شدن و سالم بودن میوه آن کمک شود.
کود های منیزیم در انواع مختلفی مانند کود منیزیم دار خالص، کود سولفات منیزیم و کود نیترات منیزیم ارائه می شود که استفاده از کود منیزیم به صورت خالص در بین کشاورزان رایج نیست. کود سولفات منیزیم رایج ترین و بهترین کود حاوی منیزیم برای استفاده می باشد چرا که هر دو عنصر منیزیم و گوگرد را تامین می کند.
کود دهی هندوانه اگر صحیح و به موقع باشد، همواره با مزایایی هم چون تنظیم اسیدیته خاک و در نتیجه تاثیر بر میزان جذب عناصر، تحریک ریشه دوانی، گلدهی و میوه دهی همراه است، برای انتخاب بهترین کود هندوانه و تعیین برنامه کودی باید به مراحل رشد آن توجه نموده و سپس اقدام به کوددهی کرد.
استفاده از کود مرغی برای کود دهی باغچه سبزیجات به دلیل داشتن میزان زیاد مواد مغذی، انتخاب مناسبیست به طوریکه بسیاری از متخصصین این حوزه کود مرغی را بهترین کود حیوانی برای باغات معرفی می کنند.
نحوه کود دهی درخت گیلاس با توجه به سن درخت متفاوت می باشد؛ برای مثال باید از کودهای ازت برای بهبود رشد نهال گیلاس و از کودهای کامل NPK برای افزایش رشد درختان بالغ و بارده استفاده کرد.
کود اوره یک کود نیتروژن بالا می باشد که یکی از کودهای شیمیایی غالب و ارزان برای تامین نیتروژن در کشاورزی است، کود اوره به طور معمول به شکل جامد موجود است و یکنواختی آن در استفاده چه به تنهایی چه در ترکیب با سایر کودها اهمیت دارد.
مانند هر درخت دیگری، درخت گریپ فروت برای رشد بهتر به کود نیاز دارد، برای افزایش باردهی و کیفیت میوه و جلوگیری از آفات استفاده از کودهای مایع و جامد برای درخت گریپ فروت توصیه می شود.
تامین MO کافی توسط کودهای مولیبدن معمولاً به افزایش توانایی گیاهان برای استفاده از نیتروژن مربوط می شود. فرمولاسیون های کود مولیبدن به صورتی تشکیل شده است که برای افزایش دسترسی به این عنصر در اکثر گیاهان به خوبی کار می کند.
درخت کیوی جهت رشد به عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم نیاز ویژه ای دارد و باید از کودهای که حاوی این عناصر هستند استفاده شود. بهتر است کوددهی درختان کیوی از یک سال بعد از کاشت نهال در فصل بهار شروع گردد و تا پس از برداشت محصول ادامه یابد و همچنین هنگام رشد میوه، کود دهی صورت گیرد تا محصول با کیفیت تری تولید گردد.
ذرت نیز مانند سایر گیاهان در طول دوره رشد خود به مواد مغذی مختلفی نیاز دارد که این مواد بسته به خاکی که در آن کاشت شده و نیز کمبودهای گیاه با هم تفاوت دارد. علاوه بر تجربه کشاورز و دانش متخصصین کشاورزی انجام یک کوددهی درست و به موقع نقش بسیار موثری در کیفیت و میزان محصول تولیدی دارد.
کود گیاهی نوعی از کودهای زیستی می باشد که همانطور که از نام آن پیداست تنها منبع تولید کننده آن گیاهان هستند. کودهای گیاهی حاوی هیچ گونه ماده شیمیایی نیستند و نه تنها به رشد گیاهان کمک می کند بلکه باعث بهبود وضعیت خاک شده و بر خلاف کودهای شیمیایی هیچ آسیبی به محیط زیست نمیزند.
بهترین کود برای لیمو ترش کودیست که علاوه بر دارا بودن عناصر ضروری، حاوی ریز مغذی ها نیز باشد تا تمام نیازهای درخت جهت رشد فراهم گردد چرا که عناصر کم مصرفی مانند بور، منگنز، روی، منیزیم و مس نقش بسیار مهمی در عملکرد مطلوب درخت لیمو داشته و نبود آن ها سبب کاهش کیفیت محصول می گردد.
کود سیلیسیم می تواند در حالت مایع یا جامد باشد (مانند بیاکسیل، سیلیفرت، نیتروسیل)، معمولاً این کود در زمان کاشت استفاده می شود، اما می تواند در هر زمانی در طول فصل رشد استفاده شود.
با وجود اینکه خربزه در اکثر خاک ها رشد می کند اما در خاک های حاصلخیز که دارای مواد غذایی آلی و معدنی کافی هستند رشد بسیار خوبی دارد. خربزه جهت رشد به مقدار زیادی از عناصر کلسیم، پتاسیم و ازت نیاز دارد و نیاز آن به اسید فسفریک کمتر می باشد.
برای تهیه کود ماهی، از استخوان، فلس و پوست ماهی که به طور متداول بعد از استفاده از گوشت آن دور ریخته می شوند، استفاده می شود. کود آلی ماهی در اشکال مختلف مایع و جامد پودری به شکل امولسیون و هیدرولیز (که به صورت سرد فرآوری شده است) موجود هستند.
برای درخت نارنگی و بنا به توصیه کارشناسان خبره می توان از انواع کودهای ازت ، کود فسفر ، کود پتاسیم ، کودهای کلسیم، منیزیم، روی، منگنز، بر، آهن و ... در روش های مختلف مانند محلول پاشی، همراه با آب آبیاری و یا چالکود بر اساس نیاز گیاه استفاده نمود.
بور یک عنصر ضروری برای رشد گیاه است که مقادیر کمی برای رشد کافی نیاز دارد و به همین دلیل به عنوان یک ریز مغذی طبقه بندی می شود. اگرچه کود بور در رشد گیاه نقش حیاتی دارد، اما اغلب نادیده گرفته می شود؛ می توان گفت بور دومین ریزمغذی در جهان است که گیاهان با کمبود آن مواجه می شوند.
جدای از کودهای ماکرو و کودهای کامل برای تامین عناصر پر مصرف مورد نیاز فندق و کودهای حاوی عناصر ریز مغذی چون روی و آهن که میزان کاربرد آن ها بستگی به آزمون خاک و برگ دارد؛ سه نوع کود شامل اسید هیومیک، اسید آمینه و کلسیم از مواردی هستند که کاربرد آنها در برنامه تغذیه ای فندق از اهمیت بالایی برخودار هستند
کودهای میکس، مخلوط فیزیکی کودهای حاوی دو یا سه ماده غذایی اصلی گیاهی هستند، در واقع این نوع کود مخلوطی از دو یا چند کود مستقیم است. به عنوان مثال، سولفات آمونیوم و سوپر فسفات ممکن است به طور کامل مخلوط شوند تا یک کود میکس به دست آید.
کود کامل که حاوی 6 تا 10 درصد نیتروژن، 6 تا 10 درصد پتاسیم ، 6 تا 10 درصد اسید فسفریک و 4 تا 6 درصد منیزیم «Mg» است کود مناسبی برای تغذیه بوته آناناس می باشد. علاوه بر کودهای جامد کامل توان از طریق کودهای مایع که روی برگ ها اسپری می شوند شاخ و برگ آناناس را تغذیه کرد؛ محلول پاشی آناناس باید هر ۸ هفته تا ۱٠ هفته انجام شود.
به عبارت ساده تر، کمپوست در واقع همان چیزیست که وقتی مواد آلی (مانند ضایعات غذا، برگ ها و محصولات حیوانی) به درستی تجزیه می شوند، بدست می آید؛ ماده ای غنی از مواد مغذی و شبیه خاک که می تواند برای غنی سازی خاک استفاده شود و عوامل موثر بر رشد گیاهان را بوجود آورد.
یکی از نکات مهم در برنامه کود دهی هلو و سایر میوه های هسته دار توجه به فصل خواب درخت و انجام کوددهی مناسب در پاییز و زمستان به جهت بالا بردن راندمان درخت در فصل آینده می باشد.
کودهای اسید هیومیک مولکول های بسیار بزرگ و پیچیده ای هستند که از مواد آلی استخراج می شوند و به روش های مختلفی برای تولید و تقویت گیاهان استفاده می شوند. این اسیدها یک راه طبیعی و ارگانیک عالی برای تأمین مقدار کافی از مواد مغذی ضروری، ویتامین ها و عناصر کمیاب برای گیاهان و خاک هستند.
ایجاد تعادل میان ریز مغذی ها و درشت مغذی ها در گیاهان بسیار مهم بوده و هنگام کود دهی پیاز نیز باید به این مسئله توجه کرد. درشت مغذی های مورد نیاز پیاز عبارت اند از نیتروژن، کلسیم، گوگرد، فسفر و پتاسیم؛ ریزمغذی ها در رشد برگ ها و جوانه زنی پیاز تاثیر بسزایی دارند با این حال این گیاه به مقدار کمی از آنها نیازمند است؛ ریز مغذی های مورد نیاز گیاه پیاز عبارت اند از بور، مس، آهن و روی.
صرف نظر از منبع کود مورد استفاده برای تامین مواد مغذی معدنی برای گیاهان، زمان استفاده از کود نیز به یکی از دو روش قبل از کشت یا پس از کشت تقسیم می شود. استفاده از کود قبل از کشت pre-plant fertilizer روش مفیدی برای بازیابی حاصلخیزی خاک و رشد یک محصول موفق است.
درخت توت از جمله درختان کم توقع است که به کوددهی چندانی نیاز ندارد، اما باید توجه داشت که کودهای مورد نیاز این درخت دارای مزایایی مانند بهبود شرایط خاک، رشد بهتر درخت، کیفیت بیشتر در اندازه و طعم محصول تولیدی و در نهایت تضمین ثمره دهی و برداشت موفق میوه می باشد.
کود آهسته رهش یا SRF نوعی از کود است که باغبانان برای تغذیه گیاهان خود در مدت زمان طولانی تری نسبت به کودهای سریع رهش استفاده می کنند. در واقع کودهای آهسته رهش مقدار کم و ثابتی از مواد مغذی را در طول زمان در خاک آزاد می کنند، این امر با استفاده از فناوری گرانول های دارای پوشش امکان پذیر می شود که مواد مغذی را در فواصل زمانی در خاک آزاد می کند.
هر ساله در باغ های زیتون جهت بهبود عملکرد درختان زیتون و جلوگیری از ریزش برگ ها و میوه ها، محلول پاشی توسط کودهای مناسب زیتون انجام می شود. این محلول در مراحل اول و دوم حاوی عناصر نیتروژن ، روی و بر است و در مرحله سوم حاوی عناصر ماکرو و میکرو می باشد.
تمام کودهای حیوانی و کودهای شیمیایی شامل مواد مغذی اولیه گیاه، نیتروژن، پتاسیم و فسفر هستند که برای رشد گیاهان سالم حیاتی اند؛ آنها همچنین سرشار از ریز مغذی ها و مواد معدنی هستند که به حفظ سلامت گیاهان و خاک کمک می کنند.
در کود دهی به درختان آلبالو استفاده از کودهای پوسیده دامی با روش چالکود مرسوم است، اما برای افزایش باردهی و سرعت رشد درختان آلبالو از سایر کودهای شیمیایی نیز استفاده می شود.
کمپوست و کود زمانی که به درستی مورد استفاده قرار گیرند، می توانند به خوبی در کنار هم اثر کنند. مواد آلی موجود در کمپوست، مواد مغذی موجود در کود را محاصره می کند و آنها را تا زمانی که مورد نیاز گیاهان قرار می گیرد ذخیره می کند.
برای کود دهی اسفناج هم می توان از کودهای شیمیایی استفاده نمود و هم می توان تنها از کودهای آلی نظیر کود مرغی، جلبک دریایی در کنار ورمی کمپوست، اسیدهای آمینه و هیومیک اسید استفاده نمود تا محصولی کاملا ارگانیک تولید گردد. در کوددهی اسفناج عنصر نیتروژن نقش بسیار مهمی دارد چرا که اسفناج یک سبزی برگساره ایست که کود حاوی نیتروژن می تواند سبب افزایش سطح برگ و اندام رویشی گیاه شود و راندمان محصول را بالا ببرد.
تغذیه گیاهان آپارتمانی با مواد مغذی مناسب آنها را سالم نگه می دارد تا بتوانند از بیماری ها و آفات جلوگیری کنند و برای گیاهان آپارتمانی گلدار، استفاده از کود مناسب به افزایش شکوفه دهی کمک می کند.
در برنامه غذایی کاهو می توان هم از کودهای شیمیایی و هم از کودهای حیوانی استفاده نمود، کودی برای کاهو مناسب بوده که دارای سه عنصر اصلی ازت، پتاسیم و فسفر باشد تا به حفظ سلامت برگ ها و رشد بیشتر آن ها کمک نماید.
به طور کلی باور رایج در خصوص زمان مناسب کوددهی درختان، استفاده از انواع روش های کوددهی در اوایل بهار، قبل از شروع رشد فعال بوده است. اگرچه اساساً هیچ مشکلی در این مورد وجود ندارد، بسیاری از کارشناسان اکنون پیشنهاد می کنند که اواخر پاییز، حدود یک ماه پس از اولین دوره سرمای شدید، زمان بهتری است.
درختان نارنج نیز همانند دیگر انواع مرکبات برای رشد بهینه و باردهی به عناصر غذایی ماکرو نیتروژن، فسفر و پتاسیم نیاز دارند؛ این در حالیست که وجود عناصر دیگر هم چون کلسیم، منگنز، مس، منیزیم و ... نیز برای آن ها ضروری است و در صورت نیاز بایستی با استفاده از کودهای ماکرو و میکرو مناسب تامین شوند.
استفاده از کود در باغ یک گام اساسی برای تضمین برداشت سالم است، اما باید در مورد انتخاب درست در بین انواع روش های کود دهی اطلاعات کافی داشته باشید. در حالی که این باور وجود دارد که کود دادن به گیاهان ایده خوبی است، از طرف دیگرشرایط زیادی هم وجود دارد که کیسه کود باید بسته بماند.
جهت تقویت خاک و ریشه بوته فلفل دلمه می توان کودهای شیمیایی با نیتروژن بالا را مورد استفاده قرار داد؛ اما برای داشتن محصولی ارگانیک کودهای دامی پوسیده و ورمی کمپوست جایگزین های مناسبی هستند.
پس از تهیه کمپوست در خانه می توانید باغ گل خود را با آن بهبود ببخشید، چمن های خود را به خوبی پرورش دهید، سبزیجات در حال رشد خود را تغذیه کنید و بسیاری مزایای دیگر. هنگامی که تهیه کمپوست را شروع کنید، متوجه خواهید شد که این یک راه آسان برای استفاده مجدد از ضایعات آشپزخانه و سایر مواد آلی و تبدیل آن به چیزیست که می تواند به رشد گیاهان شما کمک کند.
انواع مختلفی از کود برای رشد بهتر و سریعتر درخت شاه توت وجود دارد، از گزینه های آلی گرفته تا کودهای شیمیایی؛ به علاوه کود دهی این درخت مقاومت آن را در برابر سرما، آفت و بیماری ها بالا می برد.
برای داشتن یک برنامه کود دهی دقیق برای سیر، تنها شناخت عناصر مورد نیاز برای آن کافی نیست، چرا که باید بدانیم چه کود و چه عناصری را باید در مراحل مختلف رشد به این گیاه بدهیم.
برای تغذیه محصولات خوراکی معمولاً در بهار کود استفاده می شود و قبل از کاشت محصول، با خاک باغ مخلوط می شود. اگر بعد از کاشت بذر یا نهال به فکر کود دهی باغ سبزیجات خود افتاده اید، همچنان می توانید به آرامی از کودهای جامد (نه کودهای مایع که سریع رهش اند و می توانند ریشه های گیاه را بسوزانند) در اطراف سبزیجات استفاده کنید.
برای کود دهی درخت به می توان از انواع کودهای موجود از جماه کود شیمیایی، کودهای زیستی و کوهای آلی استفاده کرد، اما بر اساس نیازهای این درخت، اسید هیومیک به عنوان بهترین کود برای درخت به شناخته می شود.
استفاده از کودهای محلول در آب مناسب می تواند در مزارع، باغچه ها و حتی در گلدان گیاهان آپارتمانی معجزه کند. برخلاف کودهای جامد و کودهای آهسته رهش، کودهای محلول در آب مواد مغذی را ارائه می دهند که از قبل در آب حل شده اند، بنابراین به سرعت در دسترس گیاهان قرار خواهند گرفت.
کودها انواع مختلفی دارند و عمدتاً بر اساس ترکیب و نوع ماده شیمیایی به کار رفته در آنها متمایز می شوند، اما همه آنها باعث افزایش عملکرد گیاهان می شوند. انتخاب کود مناسب برای هر باغ و گیاهی می تواند گیج کننده باشد، زیرا فروشگاه ها ممکن است برندهای متعددی را در اشکال مختلف برای انواع گیاهان و مشکلات آنها داشته باشند.
نحوه انتخاب بهترین کود برای باغ و باغچه شما می تواند یک فرآیند ساده باشد و همیشه لازم نیست خود را به یک نوع کود محدود کنید. رای انتخاب بهترین کود، باید ترکیبی را انتخاب کنید که مواد مغذی مورد نیاز گیاهان و باغ را فراهم کند، برای این انتخاب باید نوع گیاهانی و میزان سرعت رشد گیاه را در نظر بگیرند.
در حالی که کودها برای افزایش حاصلخیزی خاک اعمال می شوند، تحقیقات نشان داده که به بسیاری از خواص خاک آسیب می رسانند که در دراز مدت، حاصلخیزی آن را کاهش می دهند و رشد محصول سالم و با حجم بالا را چالش برانگیزتر می کنند.
کود دهی گیاهان در پاییز اهمیت بسیاری دارد، به ویژه برای درختان برگریز؛ زیرا بسیاری از مواد مغذی موجود در خاک در اوایل دوره رشد گیاهان (بهار) مصرف می شوند و برگ و میوه تولید می کنند. برای جبران مواد مغذی از دست رفته و آماده سازی گیاهان برای فصل رشد بعدی، کودد دهی پاییزه آنها نکته کلیدی است، زیرا هنگامی که مواد مغذی از دست رفته جایگزین می شوند، گیاه نیز به نوبه خود دچار استرس بسیار کمتری شده و در برابر بیماری ها مقاوم تر خواهد شد.
کود اسید آمینه یا آمینواسید، یک کود آلی و محرک است که حاوی عوامل کلات طبیعی است که از دسترسی گیاهان به مواد مغذی و مواد معدنی در اشکال مختلف اطمینان حاصل می کند. کودهای آمینو اسید یا با هیدرولیز یا اعمال آنزیمی مواد اولیه پروتئین حیوانی یا گیاهی تولید می شوند.
بهترین کود گیاهان گلدار، مواد مغذی را برای باغ و تمامی گیاهان فراهم می کند، که استفاده از آن به ویژه در خاک هایی که غنی از مواد مغذی نیستند، مانند خاک رس یا شن، مهم است.
برای اینکه بتوانیم کود دهی خیار را به طور موثر و به موقع انجام دهیم، لازم است با مراحل رشد و نیازهای این محصول آشنا باشیم و کودهای مناسب خیار را به درستی انتخاب کنیم. براساس نتایج آزمایش خاک می توان میزان عناصر مورد نیاز برای کود دهی خیار و سایر پارامترهای خاک را فهمید.
میزان کود دهی درخت بادام با توجه به سن و حجم درخت و نیز فصل کوددهی متفاوت است؛ در کل کود دهی درخت بادام با هدف تولید شاخه های بیشتر، رشد بیشتر، تولید محصول بیشتر و با کیفیت تر و نیز افزایش طول عمر اقتصادی درخت انجام می شود
کود فروت ست Fruit Set یک محرک زیستی است که از نیتروژن، فسفر و پتاسیم ساخته شده و به عنوان منبعی از این عناصر به همراه ریزمغذی ها تولید شده است. این نوع کود حاوی عناصر مختلفی می باشد که معمولا روی و بر در آن جای دارند و برای گرده افشانی بهتر، میوه دهی بهتر و در نتیجه عملکرد بیشتر به خصوص در درختان میوه تولید شده است.
تریپل فسفات یک کود مستقیم با قدرت سه برابر است که باعث رشد ریشه، تجزیه کربوهیدرات ها و انتقال انرژی می شود. کودهای فسفات تریپل منبع غنی از فسفر هستند که به توسعه سیستم ریشه ای محکم و به گلدهی گیاهان کمک می کنند.