وقتی صحبت از کود به میان می آید، به خصوص برای باغ سبزیجات، هیچ موردی بهتر از کود مرغی وجود ندارد. کود مرغی برای کود دهی باغ سبزیجات یک انتخاب عالی است، اما نکاتی وجود دارد که باید در مورد آن بدانید تا بتوانید از آن به درستی استفاده کنید.


کود مرغی


کود مرغی که در دسته کودهای آلی قرار میگیرد، تمام مواد مغذی مورد نیاز گیاهان برای رشد را دارد، اما در مقایسه با کودهای شیمیایی درصد کمی از این مواد مغذی را در بر دارد. با توجه به تعدد مزایای کود مرغی، استفاده از آن توسط کشاورزان و باغداران چندان رایج نیست، که ممکن است به دلایل زیر باشد:

•     نداشتن اطلاعات در مورد ارزش آن به عنوان منبع مواد مغذی گیاهی

•     عدم شناخت نحوه و مکان استفاده از آن

•     عدم شناخت ارزش اقتصادی آن


کود مرغی چیست ؟

استفاده از کود مرغی برای کود دهی باغچه سبزیجات به دلیل داشتن میزان زیاد مواد مغذی، انتخاب مناسبیست به طوریکه بسیاری از متخصصین این حوزه کود مرغی را بهترین کود حیوانی برای باغات معرفی می کنند. کودهای مرغی PH بین 6.5 تا 8 دارند و خنثی و قلیایی در نظر گرفته می شوند، به همین دلیل برای گیاهانی که آهک دوست ندارند مانند گل کاملیا و زغال اخته مناسب نیستند.

کود مرغی فقط مدفوع مرغ نیست؛ به همین دلیل است که نسبت NPK در انواع کودهای مرغی بسیار متفاوت است. این کود همچنین شامل بستریست که در قفس این پرندگان استفاده می شود (اغلب براده های چوب یا کاه)، همراه با بقایای حیوانات مانند پر و خوراک مرغ، مکمل های خوراکی و احتمالاً مقادیر کمی تخم مرغ شکسته و پوسته. اینها همه چیزهایی هستند که وقتی تجزیه شوند، می توانند برای خاک باغ مفید باشند. در مجموع، ترکیب مواد آلی موجود در کود مرغی پلیت می تواند منابع مغذی بیشتری را فراهم کند و اگر به خوبی مدیریت شوند، باغ را به خوبی اصلاح می کنند.


کود مرغی


مزایای استفاده از کود مرغی

خوشبختانه کود مرغی یک کود کامل است زیرا حاوی مواد مغذی اصلی نیتروژن، فسفر و پتاسیم و عناصر ریزمغذی مورد نیاز همه محصولات کشاورزی است. کود مرغی نیتروژن بسیار بالا، مقدار مناسب پتاسیم و فسفر را در خود دارد به طوری که محتوای نیتروژن و فسفر کود مرغی حداقل دو برابر بیشتر از سایر کودهای حیوانی مانند کود گاوی است. اما نیتروژن بالای کود مرغی اگر به درستی کمپوست نشده باشد، برای گیاهان خطرناک است؛ کود خام مرغ می تواند باعث سوختن گیاهان شود. 40 تا 70 درصد از کل نیتروژن کود مرغی در شش هفته اول در دسترس است، نیتروژن باقی مانده به آرامی با تجزیه بقایای آلی آزاد می شود. فسفر در کود مرغی عمدتاً به شکل ارگانیک است و بسیار کندتر از نیتروژن در دسترس گیاهان قرار می گیرد و مستقیماً با سرعت تجزیه کود و کیفیت اتصال آن در خاک مرتبط است. عنصر پتاسیم در کود مرغی هم به عنوان نمک معدنی در دفع و هم در مواد سلولی در مدفوع وجود دارد. تمام اشکال پتاسیم در کودهای مرغی در اکثر موارد به راحتی در دسترس گیاه هستند، اما در صورت عدم ترکیب، ممکن است به سرعت با شستشو از بین بروند.

بسیاری از عناصر مغذی دیگر نیز در کود مرغی به مقدار کم وجود دارند، این کود حیوانی علاوه بر اینکه یک منبع عالی مواد مغذی برای گیاه است، می تواند با بهبود ساختار خاک، نرخ نفوذ آب را در خاک افزایش دهد؛ در کوتاه مدت این کود می تواند محتوای مواد آلی خاک را نیز افزایش دهد. مواد آلی موجود در کود مرغی مزایای دیگری برای خاک به همراه دارند که شامل میکروب هاییست که خاک را تغذیه کرده و مواد مغذی ارگانیک را سریع تر تجزیه می کنند که باعث می شود سریع تر برای گیاهان مفید باشند. مواد مغذی موجود در کودهای آلی مانند کود مرغی در مدت زمان طولانی تری به آرامی برای گیاهان رها می شوند و احتمال اینکه از باغ دور شوند و آب های سطحی یا زیرزمینی را آلوده کنند، کمتر است.


تهیه کود مرغی در منزل

همانطور که گفته شد، استفاده از کود مرغی خام می تواند باعث سوختگی و آسیب به گیاهان شود؛ استفاده از این کود به شکل کمپوست ، نیتروژن را ملایم می کند و به کود زمان می دهد تا برخی از مواد مغذی قوی را تجزیه کند تا برای گیاهان به راحتی قابل استفاده باشد. کمپوست کردن کود مرغی کاری ساده است؛ می توانید از بستر مرغ های خود استفاده کنید، باید آن را در محفظه ای سطل مانند قرار دهید و آن را آبیاری کنید؛ سپس هر چند هفته یکبار آنها را بچرخانید تا هوا وارد توده شود. به طور متوسط حدود شش تا نه ماه طول می کشد تا کمپوست کود مرغ مهیا شود، البته مدت زمان دقیق کمپوست شدن کود مرغی بستگی به شرایطی دارد که در آن کود کمپوست می شود. اگر مطمئن نیستید که کود مرغی شما آماده مصرف شده یا خیر، می توانید تا 12 ماه صبر کنید تا از کمپوست کود مرغی خود استفاده کنید.


کود مرغی جامد


زمان و نحوه مصرف کود مرغی به چه صورت است؟

زمان و روش کود دهی توسط کود مرغی خریداری شده و کودی که خودتان در خانه تهیه میکنید متفاوت است، کود مرغی که از فروشگاه خریده اید را می توانید هر زمانی استفاده کنید؛ البته باید توجه کنید که سبزیجات، گلها و درختان در فصل بهار نیاز به کود دهی دارند. اما اگر قصد استفاده از کود مرغی کمپوست شده را دارید باید حداقل 90 روز پیش از برداشت از آن استفاده کنید و برای محصولاتی که با خاک تماس دارند مانند سبزیجات ریشه ای باید حداقل 4 ماه پیش از برداشت از این نوع کود مرغی استفاده کنید؛ معمولاٌ زمان های گفته شده پیش از برداشت در اواخر زمستان یا اوایل بهار هستند.

کود مرغی در باغ خاک بسیار خوبی برای رشد سبزیجات شما ایجاد می کند؛ فرقی نمیکند از چه نوع کود مرغی استفاده می کنید، برای استفاده باید آن را به طور یکنواخت روی خاک اعمال کنید. برای استفاده از کودهای مرغی برای اکثر محصولات زراعی میزان متوسط، حدود 150گرم در هر متر مربع کافیست؛ استفاده از میزان کم کود برای تقویت گیاهان بهتر است زیرا در صورت نیاز میتوان در مراحل بعدی کود بیشتری اضافه کرد.


نکاتی در هنگام استفاده از کودهای مرغی

•         به یاد داشته باشید که همیشه هنگام استفاده از هر نوع کودی از دستکش استفاده کنید و بهتر است در مواجهه با کمپوست کود مرغی از ماسک استفاده کنید، زیرا حاوی باکتری هاییست که تنفس آنها برای انسان مضر است.

•         کودهای مرغی که از بیرون خریداری میکنید به صورت خشک و فرآوری شده هستند و در فرآیند تولید استریل می شوند، بنابراین خطر کمتری دارند.

•         در صورت استفاده از کود مرغی برای میوه ها و سبزیجات ممکن است کود پتاسیم اضافی نیز نیاز باشد.

•         همیشه سبزیجات خام را پیش از مصرف به خوبی بشویید.

نظرات کاربران
captcha

کاربر گرامی ، جهت ثبت نظر در سایت ، می بایست ثبت نام کنید!

محصولات مرتبط