نارنج درختی همیشه سبز و از درختان بومی ایران است که به طور معمول از آن به عنوان مادر مرکبات یاد می شود، چرا که درخت نارنج افزون بر تولید میوه ای پرخاصیت، خوش طعم و خوش عطر به عنوان گیاه پایه برای پیوند انواع دیگر مرکبات مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله ویژگی های عمومی درخت نارنج می توان به مواردی هم چون رشد تا ارتفاع بیشینه 9 متر، دارا بودن برگ هایی نوک تیز و بیضوی شکل، تولید شکوفه های معطر (مشهور به بهار نارنج) و در نهایت تولید میوه هایی با مزه ترش و اندکی تلخ به رنگ نارنجی اشاره کرد.


کود سولفات پتاسیم


کشت نهال نارنج و ساخت نارجستان ها و در نهایت تولید میوه نارنج نیازمند صرف زمان و توجه به نیازهای درخت نارنج است، چرا که نارنج باید در مناطق نسبتا گرم و مرطوب هم چون مناطق شمالی ایران و فارس کشت شود. این درخت باید دسترسی کافی به نور، آبیاری با آب مناسب، خاک با ویژگی های مطلوب، هرس، مواد مغذی (بهینه بودن مقادیر عناصر و یا حتی کم بود و بیش بود آن ها) داشته باشد و در پرورش آن به عوامل تهدید کننده (هم چون آفات و بیماری) توجه شود.

جدای از رقم نارنج کشت شده و نیازهای اکولوژیکی آن تعیین برنامه کودی برای درختان نارنج برای تضمین برداشت موفق از آن ها امری ضروری برای باغبانان و پرورش دهندگان درخت نارنج تلقی می شود.


کود دهی درخت نارنج

درختان نارنج نیز همانند دیگر انواع مرکبات برای رشد بهینه و باردهی به عناصر غذایی ماکرو نیتروژن، فسفر و پتاسیم نیاز دارند؛ این در حالیست که وجود عناصر دیگر هم چون کلسیم، منگنز، مس، منیزیم و ... نیز برای آن ها ضروری است و در صورت نیاز بایستی با استفاده از کودهای ماکرو و میکرو مناسب تامین شوند. باید توجه داشت که عدم دسترسی به هریک از این عناصر درخت را با عوارض، تنش و در نتیجه عدم موفقیت در رشد و تولید میوه مواجه می کند.

برای کود دهی درختان نارنج می توان از انواع مختلف کود از جمله کود حیوانی و یا شیمیایی استفاده کرد. در مورد مصرف کودهای حیوانی می توان در اواخر زمستان و هر سه سال یک بار 20 تا 30 تن کود حیوانی پوسیده در هکتار را در منطقه فعال ریشه با خاک مخلوط (پیشنهاد می شود که از روش چالکود استفاده شود) و در اختیار درخت قرار داد. کاربرد این نوع کود افزون بر تغذیه گیاه دارای مزیت اصلاح ویژگی های خاک و بهبود حاصل خیزی آن می باشد.

برای تامین عناصر مورد نیاز گیاه با استفاده از کودهای شیمیایی می توان از مواردی هم چون کودهای سولفات آمونیوم، نیترات آمونیوم و کود اوره برای تامین نیتروژن، فسفات آمونیوم برای تامین فسفر، کود سولفات پتاسیم برای تامین مقدار پتاسیم مورد نیاز گیاه و ... استفاده کرد.


بهترین کود برای درخت نارنج


بهترین کودها برای درختان نارنج

از جمله کودهایی که نقش بسزایی در تامین عناصر غذایی مورد نیاز درختان نارنج دارند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

•     کود ازته برای کود دهی درختان نارنج

موثرترین کود برای درخت نارنج که بر سرسبزی، شادابی و افزایش رشد آن تاثیر می گذارد، کود ازته است. در حال حاضر کودهای ازته مختلف و با درصد نیتروژن متفاوتی وجود دارند که از آن ها برای تامین مقدار نیتروژن مورد نیاز گیاه استفاده می شود. پیشنهاد می شود برای تامین نیترژون درختان نارنج و سایر مرکبات سه نوبت در سال و در زمان مناسب (اوایل بهار، تابستان و پاییز) از کود ازته استفاده شود. باید توجه داشت که کمبود ازت با عوارضی هم چون ریزش برگ، کوچک شدن اندازه محصول، ریزش میوه قبل از رسیدگی، از بین رفتن شادابی گیاه و ... همراه است.


•     کودهای پتاسه برای درخت نارنج

رشد بهینه و به اندازه درخت و میوه نارنج، بالا رفتن مقاومت گیاه نسبت به تنش های مختلف همچون سرما و بیماری، پیشگیری از تولید میوه با پوست خشن و ترک خورده از جمله دلایل تامین عنصر پتاسیم با استفاده از کود مناسب و در مقدار بهینه می باشد.


•     کود دهی درخت نارنج با کود فسفر

عنصر فسفر از جمله مواردیست که تاثیر به سزایی در رسیدگی میوه نارنج دارد و تامین آن در زمان مناسب (به طور معمول پیش از گلدهی درخت) و با استفاده از کود فسفر مناسب موجب تولید میوه هایی با کیفیت بالا از نظر اندازه، رنگ، طعم و عطر می شود. باید توجه کنید که کمبود فسفر در درخت نارنج موجب ریزش بی موقع برگ ها و تولید میوه هایی با پوست ضخیم و توخالی با رنگ کدر می شود.


•     کود منیزیم برای کود دهی نارنج

استفاده از کودهای حاوی منیزیم با توجه به نقش ساختاری عنصر منیزیم در کلروفیل و درنتیجه تقویت عمل فتوسنتز و ساخت قند درگیاه موجب رشد بهتر و تولید محصولی باکیفیت در درختان نارنج و حتی سایر مرکبات می شود.


•     کود آهن برای درختان نارنج

کمبود آهن موجب زردی و حتی در برخی از موارد سفیدی برگ های درخت نارنج می شود، این کمبود می تواند در نتیجه کاهش دمای هوا و یا از دسترس خارج شدن آهن محلول خاک در نتیجه مقدار اسیدیته خاک حاصل شود. با کاربرد کودهای آهن مناسب افزون بر تامین نیازهای گیاه می توان به محصولی ایده آل از نظر کمی و کیفی دست یافت.


کود دهی درخت نارنج


نکاتی در کود دهی درختان نارنج

✓      پیش از کود دهی به درختان نارنج بهتر است آزمون خاک انجام شود، با استفاده از این آزمون مقدار عناصر قابل دسترس موجود در خاک برای این درخت تعیین و مورد بررسی قرار می گیرد، در نتیجه این آزمون می توان به مقادیر بهینه عناصر غذایی موجود در خاک با توجه به نیاز نارنج دست پیدا کرد و در صورت نیاز و پیش از نمودار شدن علائم کمبود نسبت به کود دهی نارنج با استفاده از کودهای شیمیایی و آلی اقدام نمود.

✓      آزمون برگ نیز از جمله مواردیست که می تواند کمک تاثیر گذاری در روند تعیین مقدار عناصر برای درختان نارنج داشته باشد چرا که با استفاده از آزمون برگ مقادیر جذب شده عناصر توسط این درخت اندازه گیری شده و بهینه مقدار آن ها مشخص می شود.

✓      باید توجه داشت که پاسخ درختان میوه به کود دهی و یا عناصر غذایی همانند محصولات علفی یک ساله نمی باشد و به زمان بیشتری برای پاسخ به کود دهی نیاز دارد.

✓      در مورد کود دهی به درخت نارنج و دیگر درختان میوه نباید به دنبال یک عدد و یا یک نوع خاص کود باشید.

✓      درختان نارنج تا سن 5 سالگی جوان محسوب می شوند و پس از گذشت 5 سال برای آن ها از واژه درخت بالغ استفاده می شود. در تعیین برنامه کودی و کود دهی درختان نارنج باید توجه داشت که درختان جوان به کوددهی سبک تری نسبت به درختان بالغ برای رشد نیاز دارند.

✓      باید توجه داشت که کود را باید در مقادیر بهینه و با استفاده از روش مناسب (کاربرد با روش های افزودن به خاک، افزودن به آب آبیاری و یا محلول پاشی) و در بهترین زمان کوددهی درختان، در اختیار درخت نارنج قرار داد.

✓      برای تعیین برنامه کودی دقیق و بهینه بهتر است از نظریات کارشناسان در این زمینه بهره بگیرید و با تهیه بهترین کود محصولی بهینه را از جهات مختلف تولید و در اختیار مصرف کننده قرار دهید.

نظرات کاربران
captcha

کاربر گرامی ، جهت ثبت نظر در سایت ، می بایست ثبت نام کنید!

محصولات مرتبط