سیب از درختان مثمر است که دارای گونه های مختلفی می باشد، این درخت قابلیت رشد در بیشتر مناطق را دارد. جهت رشد مناسب خود درختان سیب به آفتاب کامل و نیم سایه نیازمندند، خاک آنها باید حاصلخیز و غنی بوده و همچنین آبیاری به صورت متوسط صورت گیرد. کاشت آن در مناطق پست توصیه نمی گردد زیرا امکان دارد که در معرض آخرین سرمای بهاره قرار گیرد، البته در شرایطی که برخی از نیازهای این درخت فراهم نباشد میتوان با استفاده از بهترین کود برای درخت سیب به پرورش آن پرداخت.
این میوه محبوب کاربردهای متفاوتی اعم از کمپوت و مربا دارد، همچنین در صنعت آرایشی و بهداشتی نیز از آن استفاده می شود؛ البته دانه های سیب دارای ترکیبی از سیانور هستند که خوردن آن امکان بروز واکنش هایی شدید را به دنبال دارد. جهت تکثیر درخت سیب می توان از روش های مختلفی اعم از استفاده از بذر، قلمه زدن، خوابانیدن و پاجوش استفاده کرد. مهمترین بیماری ها و آفت هایی که می تواند این درخت را تهدید کند شامل: پوسیدگی طوقه، خال زدگی میوه، آتشک، کرم سیب، شپشک واوی، کنه، شته، سوسک شاخک بلند، سفیدک می باشد. این درخت باید به گونه ای نگهداری شود که از وزش بادهای شدید در امان باشد.
باغداران و پرورش دهندگان درخت سیب باید بدانند که یکی از اصول نگهداری درختان سیب در کنار سایر پارامتر ها مانند: آبیاری، هرس، نور و خاک، کود دهی آن است، که باید کاملا درست و با برنامه ریزی و به اندازه صورت گیرد، زیرا ممکن است که در صورت عدم داشتن اطلاعات کافی و نامناسب و یا کود دهی بیش از حد نتیجه عکس داشته باشد. در زمان کود دهی درختان سیب تنها به استفاده از کود حیوانی اکتفا نکنید زیرا کودهای حیوانی به تنهایی نمی توانند تمام نیازهای درخت میوه را برطرف کنند اما با داشتن یک برنامه کودی مناسب در طی چند سال می توانید به بالاترین بهره و میوه دهی از این درخت برسید.
در این مقاله با ما همراه باشید تا به بررسی بیشتر کود دهی درخت سیب و بهترین کودها برای این درخت بپردازیم.
چالکود زمستانه برای درخت سیب:
در فصل زمستان و پیش از آغاز رویش درخت سیب می توانید از روش کود دهی به صورت چالکود استفاده کنید. در کود دهی درخت سیب از طریق چالکود مقدار کود مصرفی نسبت به سایر مراحل کود دهی سیب بسیار کمتر است، در این روش باید یک سوم انتهایی بخش سایه انداز درخت سیب خاک کنده شود و کود مناسب در آنجا جاگذاری شود.
کود دهی درخت سیب قبل از گلدهی:
بهترین زمانی که شما می توانید اقدام به کود دهی درخت سیب نمایید قبل از باز شدن شکوفه ها است، زیرا در این زمان درخت بیشترین مواد مغذی را مصرف می کند.
بهترین کودهایی که می توان در روش چالکود برای کود دهی درخت سیب استفاده کرد شامل: کود هیومیک اسید، فولویک اسید، کود کامل سه بیست، کود آهن، کود پتاس بالا و کود فسفر بالا هستند که باید به صورت پودری مصرف شوند. استفاده از این کودها در این روش کوددهی سبب تقویت ریشه در آغاز فصل جدید می شود؛ البته لازم به ذکر است که استفاده از کود دامی کاملا پوسیده و مقداری اوره فسفات نیز بلامانع است.
استفاده از کود فروت ست، هیومیک اسید و سه بیست پیش از گلدهی درخت سیب می تواند به عنوان بهترین گزینه در نظر گرفته شود. فروت ست که شامل عناصر اصلی مانند: روی، بور، آمینو اسید و سایر ریز مغذی های لازم برای جوانه ها و شکوفه ها می باشد، این عناصر و مواد معدنی باعث می شوند که شکوفه ها در برابر سرما محافظت گردند همچنین درخت آماده ورود به مرحله میوه دهی گردد. اگر کود سه بیست در این مرحله آبیاری و یا محلول پاشی شود باعث می شود که سه عنصر مورد نیاز درخت شامل نیتروژن، پتاسیم و فسفر تامین گردد و راندمان درخت بالا رود. استفاده از هیومیک اسید شوک برای کود دهی درخت سیب در جهت جذب عالی عناصر غذایی و رشد زیاد درخت تاثیرگذار است که مصرف آن در مرحله تورم جوانه ها باید صورت گیرد.
به طور کلی اگر از کودهای نامبرده در مرحله مناسب استفاده شود میزان شکوفه های درخت سیب افزایش پیدا می کند، درصد تبدیل گل به محصول بالا می رود و در نهایت کیفیت محصول افزایش پیدا می کند. همچنین پس از ریزش گل می توانید از کود سه بیست به همراه مولتی کمپلکس به صورت محلول پاشی استفاده نمایید که سبب ایجاد شرایط مناسب برای میوه دهی درخت سیب می گردد.
تا زمان برداشت میوه سیب بهتر است ۲ الی ۳ بار از کودهای کلسیم دار مانند کود کوکاین به صورت محلول پاشی استفاده شود که در استحکام دیواره سلولی میوه و همچنین عدم ترک خوردگی آن تاثیر گذار است.
استفاده از کودهای پتاس بالا در این مرحله سبب بالا رفتن کیفیت سیب و همچنین درشتی آن می گردد و در بالا رفتن درصد قند میوه بسیار تاثیر گذار است، اما توجه داشته باشید در این مرحله آبیاری باید به صورت کافی صورت گیرد.
اگر به دنبال بالا رفتن حجم میوه، بهبود کیفیت طعم آن، افزایش خاصیت انبارداری و افزایش اندازه محصول خود هستید باید کود پتاس شوک 60 درصد به همراه آمینو اسید شوک را به صورت محلول پاشی و یا آبیاری استفاده نمایید.
آخرین مرحله کود دهی درخت سیب تا دو هفته قبل از برداشت در مقدار مناسب باید صورت پذیرد. عنصر آهن و پتاسیم سبب رنگ پذیری در سیب قرمز و پر رنگ شدن آن می شود که در نتیجه مورد پسند افراد بسیاری خواهد بود که باید از کود پتاس بالا مایع شوک 60 درصد و کود آهن به صورت محلول پاشی استفاده شود.
1- بهترین زمان برای استفاده از روش کود دهی تغذیه برگی، هنگام غروب و یا اوایل صبح است.
2- در صورت آماده سازی محلول کودی، ظرف مدت چند ساعت می بایست استفاده شود وگرنه امکان بروز مشکل را در پی خواهد داشت.
3- چنانچه منطقه مورد نظر شما خاک آهکی و یا شور دارد در ابتدا باید کود گوگرد مایع را در برنامه کود دهی درخت سیب به روش آبیاری استفاده کنید و در نهایت بعد از سپری شدن محدوده زمانی مشخص آبیاری با کود هیومیک اسید شوک صورت گیرد.
4- بهتر است برای بالا بردن میزان حلالیت کودهای درخت سیب، آنها را در گالن 5 لیتری کاملاً حل نمایید و در نهایت به تانکر انتقال دهید.