کاهو از سبزیجاتی است که به راحتی کشت می گردد و می توانید حتی آن را در حیاط منزل خود بکارید و بعد از گذشت ۲ تا ۳ ماه با استفاده از کود دهی صحیح کاهوهای با کیفیتی داشته باشید. کاهو دارای انواع مختلفی بوده که از نظر شکل ظاهری، رنگ برگ، طعم، بافت برگ و در مواردی از نظر نحوه کاشت و نگهداری با هم تفاوت دارند. کاهو جزء سبزیجاتیست که در تمام فصل ها استفاده می گردد و علاوه بر تازه خوری در تهیه سالادها، سوپ و برخی ساندویچ ها به کار گرفته می شود و برای افرادی که دارای رژیم لاغری هستند از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. این محصول با ارزش دارای مقدار زیادی فیبر و کلسیم است که فواید بسیاری برای بدن از جمله هضم غذا و درمان مشکلات گوارشی دارد.
کاهو را می توان سالی دو تا سه بار و معمولا در بهار و پاییز برداشت نمود که البته به زمان و میزان کود دهی کاهو نیز بستگی دارد، این محصول جهت رشد به نور آفتاب و دمای بین ۱۵ تا ۲۰درجه نیاز دارد و در مناطق با آب و هوای معتدل رشد خوبی دارد. بذرهای کاهو که هنوز جوانه نزده اند به رطوبت زیادی نیاز دارند و باید مرتب آبیاری شوند اما بعد از رشد تنها باید خاک را مرطوب نماییم چرا که کاهو ریشه های عمیقی ندارد و آبیاری آن نباید زیاد باشد تا پوسیدگی ساقه و بیماری در گیاه رخ ندهد. نحوه کاشت آن به موقعیت محیطی و کیفیت خاک بستگی دارد و می توانید بذر را مستقیم در زمین بکارید و یا ابتدا بذرها را در محیط مناسبی کشت نمایید و سپس گیاهچه ها را به زمین اصلی منتقل نمایید. حلزون و لیسک از آفات رایج کاهو به شمار می آیند و در مناطق مرطوب خطر رشد قارچ سفید وجود دارد که برای پیشگیری از آن در این مناطق می توانید کاهوها را با فاصله از هم بکارید.
کاهو نیز مانند تمام سبزیجات جهت رشد بهتر و تولید محصولی با کیفیت نیاز به دریافت مواد مغذی دارد که پیش از کاشت بذر باید با این مواد مغذی مورد نیاز کاهو آشنا شویم تا بتوانیم طبق یک برنامه مناسب این نیازهای غذایی را برای گیاه فراهم آوریم. بعد از شناخت این مواد مغذی لازم است آزمایش خاک انجام شود تا کمبودهای خاک و مواد مورد نیاز آن مشخص گردد و کود دهی طبق نیاز خاک صورت گیرد. در برنامه غذایی کاهو می توان هم از کودهای شیمیایی و هم از کودهای حیوانی استفاده نمود، کودی برای کاهو مناسب بوده که دارای سه عنصر اصلی ازت، پتاسیم و فسفر باشد تا به حفظ سلامت برگ ها و رشد بیشتر آن ها کمک نماید. همچنین وجود هیومیک اسید برای کاهو بسیار حائز اهمیت می باشد چرا که در حفظ سلامت گیاه نقش موثری دارد، بنابراین یک برنامه کود دهی برای کاهو مناسب است که حاوی تمام عناصر ضروری و ریزمغذی ها باشد تا محصولی خوش طعم و با کیفیت تولید گردد.
• کود فسفر برای کاهو:
فسفر یکی از عناصر بسیار ضروری برای رشد کاهو به شمار می آید و باید قبل از مرحله کاشت بذر که دو یا سه مرتبه کود شیمیایی به زمین داده می شود، کود فسفر را نیز شامل شود. این عنصر موجب رشد مناسب گیاه و بالا رفتن کیفیت آن می گردد و همچنین نقش مهمی در سلامت برگ ها دارد.
• کود دهی کاهو با کود پتاسیم:
پتاسیم از دیگر عناصر مهم و موثر در رشد با کیفیت کاهو می باشد که در سلامت برگ ها کاربرد دارد، استفاده از کودهای پتاس که یک منبع عالی از فسفر و پتاسیم می باشد در تامین این عناصر بسیار مناسب است.
• کود نیتروژن برای کود دهی کاهو:
نیتروژن یکی از مهم ترین عناصریست که مورد نیاز تمام گیاهان از جمله کاهو می باشد که نقش مهمی در سبزینگی گیاهان داشته و در انجام فتوسنتز بسیار کاربرد دارد. وجود آن سبب رشد با کیفیت گیاه شده و به درشت بودن میوه ها و رشد برگ های سبزیجات می کند و در حفظ سلامت برگ ها و رشد بهتر آن ها نقش دارد، همچنین وجود آن سبب تردی و آبدار شدن سبزیجات می گردد.
• کود دهی کاهو با اسید هیومیک:
کود اسید هیومیک نقش بسیار مهمی در سلامت گیاهان و به خصوص کاهو دارد و به گیاه کمک می کند تا در برابر تنش های محیطی و بیماری ها مقاوم باشد و به سالم ماندن آن ها کمک می کند.
• کود آهن:
با وجود اینکه آهن جزء عناصر کم مصرف برای گیاهان به شمار می رود اما وجود آن برای رشد و حفظ سلامت گیاه ضروری است. اکثر آهن موجود در خاک به صورت جامد در خاک هستند که در این حالت جذب گیاه نمی شوند و باید به آهن محلول در آب تبدیل گردند تا قابل استفاده باشند، با استفاده از کودهای آهن موجود در بازار و استفاده از آن ها این کار در خاک انجام می شود.
• کودهای میکرو:
عناصر ریزمغذی مانند بور، کلسیم، منیزیم، روی و منگنز برای رشد کاهو بسیار مفید هستند، با وجود اینکه عناصر ریز مغذی به میزان کمتری برای گیاهان استفاده می شود، اما با این حال وجود آن ها برای رشد هر گیاهی لازم و ضروری می باشد.
بعد از رشد بذرهای کاهو در خزانه و نشاء جهت رشد بیشتر می توان از کودهای حاوی هیومیک اسید استفاده نمود که سبب افزایش سرعت رشد ریشه ها می گردد.
بعد از انتقال نشاء به زمین اصلی برای استقرار بهتر آن و با توجه به کم بودن پهنک برگ جهت فتوسنتز استفاده از کودهای حاوی نیتروژن و هیومیک اسید مناسب است.
در این مرحله که گیاه شروع به رشد می کند جهت تغذیه برگی و ریشه ای به تمام عناصر ضروری نیاز داشته بنابراین باید از یک برنامه کود دهی مناسب برای کاهو استفاده کرد.
هنگامی که کاهو شروع به پیچ دهی می کند برای افزایش پیچ و کیفیت آن و نیز رشد و وزن گرفتن کاهو نیاز زیادی به عنصر نیتروژن است که استفاده از کودهای حاوی این عنصر توصیه می گردد.
در پایان دوره کشت کاهو به منظور افزایش کیفیت طعم و افزایش وزن کاهو استفاده از کودهای حاوی پتاس بالا مناسب است.