کشاورزان بسیاری از اوره به عنوان افزودنی خوراک دام و کود کشاورزی استفاده می کنند که گرانول های سفید رنگ حاوی 46 درصد نیتروژن می باشد، به طوری که این کود کشاورزی در سال های اخیر جایگزین کود نیترات آمونیم پرکاربرد شده است. کود اوره معمولا به شکل گرانول تولید می شوند که سخت و مقاوم در برابر رطوبت هستند و به دلیل تجزیه تدریجی ماده مناسبی برای کود دهی گیاهان و ترکیب با سایر کودها می باشد.


کود اوره فسفات

کود اوره چیست؟

یکی از مهمترین عناصر مورد نیاز گیاهان برای رشد، نیتروژن می باشد، به همین دلیل کودهای بسیاری حاوی درصدهای مختلفی از نیتروژن تولید می شود که رایج ترین آنها سولفات آمونیوم، اوره و نیترات آمونیوم هستند. کود اوره یک کود نیتروژن بالا (46-0-0) می باشد که یکی از کودهای شیمیایی غالب و ارزان برای تامین نیتروژن در کشاورزی است. مانند تمام کودهای جامد دیگر، کود اوره نیز باید در جای خشک و خنکی که تهویه خوبی دارد نگهداری شود و در صورت نگهداری طولانی مدت بهتر است با روکش مخصوص و عایف آب پوشانده شود. کود اوره می تواند به گیاهان کمک کند تا مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت کنند و به بهترین شکل ظاهر شوند، این نوع کود باعث افزایش رنگ سبز تیره در گیاهان می شود و ظاهری سالم به آنها می بخشد. چه در حال پرورش گل، چه باغ سبزیجات یا هر نوع گیاه دیگری باشید، کودهای غنی از نیتروژن می توانند به آنها کمک کنند تا سالم و شاد به نظر برسند.

همانطور که گفته شد کود اوره به طور معمول به شکل جامد موجود است و یکنواختی آن در استفاده چه به تنهایی چه در ترکیب با سایر کودها اهمیت دارد. کودهای مایع اوره معمولاً به صورت ترکیبی در بازار موجود هستند مانند اوره و نیترات آمونیوم. به طور کلی اثرگذاری کود اوره مایع نیز باید به اندازه کود جامد آن باشد و حتی ممکن است یکنواختی بیشتری نسبت به آن داشته باشد.


استفاده از کود اوره چه مزایایی دارد؟

✓   کود اوره بیشترین نیتروژن مورد نیاز گیاهان را با کمترین هزینه فراهم می کند.

✓   امکان استفاده از کود اوره به صورت جامد، مایع و یا به صورت محلول پاشی برای گیاهان وجود دارد.

✓   وجود درصد بالای نیتروژن (46درصد) هزینه های ذخیره سازی و حمل سایر اشکال کودهای ازته را کاهش می دهد.

✓   فرآیند تولید کود اوره آلاینده های محیط زیستی بسیار کمی دارد و خطرات کمی در زمان استفاده از آن وجود دارد.

✓   در صورتی که از روش صحیح کود دهی استفاده شود، نسبت به سایر اشکال کودهای حاوی نیتروژن نتیجه بخشی بهتری دارد.


کود اوره


نحوه استفاده از کودهای اوره

کوددهی گیاهان با اوره به صورت ترکیب با خاک یا در ترکیب با آب آبیاری می باشد، البته نباید میزان آبیاری بیش از حد باشد زیرا ممکن است تلفات آمونیاک رخ دهد. بهترین روش استفاده از کود اوره پخش کردن آن روی خاک به صورت خالص یا در ترکیب با سایر کودهای شیمیایی می باشد، همچنین می توانید به صورت نواری کود اوره را در فاصله 4-5 سانتی متری بذرها استفاده کنید؛ البته تحت هیچ شرایطی نباید کود اوره را در کنار ذرت استفاده کنید. کود اوره را می توانید با مونوآمونیوم فسفات یا دی آمونیوم فسفات مخلوط کنید، اما نباید اوره را با سوپرفسفات ها مخلوط کنید زیرا واکنش اوره و سوپرفسفات موجب آزاد شدن آب و مرطوب شدن ترکیب می شود که قابل نگهداری و پخش نیست.

با استفاده از کود اوره در خاک، این کود شیمیایی تغییراتی کرده و یون های آمونیوم تشکیل می شوند و PH نواحی اطراف افزایش می یابد، با افزایش غلظت آمونیاک منطقه برای چند ساعت سمی خواهد بود و با تبدیل آمونیاک به آمونیم این اثر سمی خنثی می شود. بهتر است کاشت بذر و نهال پس از گذشت چند ساعت از کود دهی با اوره انجام شود، به این دلیل که گیاهان تنها چند روز فرصت دارند تا به طور موثر از نیتروژن این کود استفاده کنند. برای محصولاتی مانند سیب زمینی و سویا، کود دهی با اوره باید به صورت تغذیه برگی انجام شود، البته میزان نیتروژن مصرفی نباید از 9 یا 10 کیلوگرم برای هر هکتاز بیشتر شود.


کود اوره برای چه محصولاتی قابل استفاده است؟

استفاده از کود اوره و مقدار آن به آنالیز خاک و نوع محصول بستگی دارد که بهتر است بر اساس نظر کارشناسان انجام شود، زیرا همانطور که بدون کود گیاه رشد خوبی ندارد با استفاده بیش از حد از کود اوره نیز ممکن است گیاه آسیب ببیند.

کود اوره یکی از بهترین کودها برای پسته، گندم و سایر گیاهان با دانه های کوچک می باشد، همچنین این کود برای سبزیجات، سویا و سیب زمینی مفید است. اصلی ترین کاربرد کود اوره در تقویت رشد محصولاتی مانند توت فرنگی، ذغال اخته و سایر تغذیه کننده های سنگین نیتروژن به دلیل تاثیر فروان و سریع آن می باشد.


استفاده از کود اوره


بهترین زمان کود دهی توسط کود اوره

بهترین زمان استفاده از کود اوره برای اثرگذاری بیشتر، ترکیب آن با خاک در طول عملیات کشت و زرع می باشد. کوددهی محصولاتی مانند چمن یا گندم زمستانه توسط کود اوره باید در فصول سرد سال انجام شود، اما اگر نیاز دارید در تابستان در مراتع چمن اعمال شود، زمان بارندگی از آن استفاده کنید. نکته مهمی که برای استفاده از کود اوره باید در ذهن داشته باشید، این است که در صورت قرارگیری طولانی مدت آن روی سطح خاک یا در هوای گرم نیتروژن اوره از بین میرود. به محض استفاده از کود اوره در خاک تجزیه آن شروع می شود، اما اگر خاک کاملاً خشک باشد هیچ واکنشی رخ نخواهد داد؛ اما با وجود مقدار کمی رطوبت، اوره در طی 2 تا 4 روز به آمونیوم و در اکسید کربن تبدیل می شود.

زمانی که نشانه های کمبود نیتروژن را در گیاهان خود مشاهده کردید می توانید از کود اوره با توجه به دستورالعمل روی بسته بندی استفاده کنید؛ این نشانه ها عبارتند از:

•         نیتروژن یکی از مهمترین عوامل موثر بر رشد گیاهان است، بنابراین اولین نشانه کمبود نیتروژن در گیاهان کاهش رشد رویشی و عملکرد آن می باشد.

•         زرد شدن برگ های گیاه یکی دیگر از نشانه های کمبود نیتروژن است که معمولاً در برگ های قدیمی تر ایجاد می شود.

•         کوچک شدن و کاهش تعداد میوه ها و ریزش گل و میوه درختان نیز خبر از کمبود نیتروژن در آن می دهد.

کودیاب

دانستنی ها و مقالات