اسفناج یکی از پرفایده ترین سبزیجات مورد کشت است که در تمام نقاط جهان کشت می گردد و چین بزرگترین تولید کننده آن به شمار می آید و به همین دلیل مصرف کودهای اسفناج در این کشور تقاضای بالایی دارد. این سبزی انواع مختلفی دارد و می توان آن را در هر فصلی برداشت کرد، گیاهی یک ساله، دو پایه، روز بلند، گلدار و دارای ساقه و برگ های لطیف می باشد. در مناطقی که گرم هستند کشت اسفناج در پاییز و در مناطق سردسیر در اواخر زمستان یا اوایل بهار کشت آن صورت می گیرد، کود دهی اسفناج همچنین می تواند باعث تقویت این سبزی در شرایط نامساعد شود. اسفناج محصول فصل خنک بوده و قادر است تا دمای منفی ۷ درجه را تحمل نماید، این محصول را می توان در هر خاکی کشت نمود اما در خاک شنی لومی دارای رشد بهتری می باشد و خاک هایی که خیلی سنگین و یا سبک هستند منجر به کاهش رشد و تولید محصول می گردند.


کود سولفات پتاسیم


اسفناج جهت رشد نیاز به نور زیادی دارد و آبیاری آن باید به صورت منظم انجام شود، در مرحله جوانه زنی نیاز آن به رطوبت بیشتر است. کشت اسفناج از طریق کاشت بذر صورت می گیرد و برای برداشت آن می توانید تنها برگ ها را جدا کنید و اجازه دهید ساقه باقی بماند تا دوباره جوانه زده و گیاه رشد کند. می توان آن را به صورت خام و یا پخته و در تهیه غذاها و سوپ های مختلف استفاده نمود، دارای ارزش غذایی بالای می باشد و در ترکیب خود ویتامین های مختلف، آهن، کلسیم، منیزیم، پتاسیم و منگنز دارد. می توانید اسفناج را در گلدان و یا باغچه منزل خود بکارید تنها آن را در مکانی نورگیر قرار داده و آبیاری به موقع برای آن انجام دهید؛ از آفات و بیماری های رایج اسفناج می توان به ویروس موزاییک، قارچ گیاهی، کپک، بیماری آنتراکنوز، شته ها، کرم لوله ای و پرندگان اشاره کرد.


کود دهی اسفناج

در کنار سایر پارامترها مانند شرایط آب و هوایی، خاک، آبیاری و نور داشتن تغذیه مناسب در افزایش کیفیت و کمیت اسفناج تولیدی بسیار تاثیر گذار است. برای کشاورزانی که اسفناج را در سطح گسترده ای کشت می کنند بهتر است قبل از کشت بذر اقدام به انجام آزمایش خاک کنند تا کمبودها و مواد مغذی مورد نیاز خاک مشخص گردد و کود دهی بر اساس این نیازها صورت گیرد. زیرا از یک طرف هزینه خرید کودهای شیمیایی زیاد بوده و ممکن است خاک به عنصری نیاز نداشته و یا کمتر از میزان مصرفی نیاز داشته باشد، در این صورت هم متحمل هزینه های اقتصادی زیادی شده اید و هم خاک را دچار مسمومیت کرده اید و ممکن است آسیب های زیادی به محصول نیز وارد آید.

برای کود دهی اسفناج هم می توان از کودهای شیمیایی استفاده نمود و هم می توان تنها از کودهای آلی نظیر کود مرغی، جلبک دریایی در کنار ورمی کمپوست، اسیدهای آمینه و هیومیک اسید استفاده نمود تا محصولی کاملا ارگانیک تولید گردد. در کود دهی اسفناج عنصر نیتروژن نقش بسیار مهمی دارد چرا که اسفناج یک سبزی برگساره ایست که کود حاوی نیتروژن می تواند سبب افزایش سطح برگ و اندام رویشی گیاه شود و راندمان محصول را بالا ببرد. البته استفاده زیاد از کودهای ازته روی بستر خاک می تواند سبب بالا رفتن شوری و اسیدیته خاک گردد، بنابراین بهتر است از روش محلول پاشی استفاده کنید تا از به وجود آمدن این مشکل جلوگیری نمایید.


بهترین کود برای اسفناج


چه کودهایی برای کود دهی اسفناج مناسبند؟

کودهای ازته برای اسفناج:

ازت یکی از کودهای بسیار مهم جهت رشد و بزرگ شدن اسفناج و نیز موثر در ساخت سبزینه گیاه می باشد که برای تشکیل پروتوپلاسم و اسید نوکلئیک لازم است؛ نبود این عنصر به خوبی در برگ های جوان مشخص است و هنگامی که ازت به میزان کافی در برنامه کود دهی اسفناج قرار گیرد سبب تردی و آبدار شدن آن می گردد.

کود فسفر برای کود دهی اسفناج:

وجود فسفر برای تولید پروتئین جهت تشکیل گل، بذر و میوه هر گیاهی لازم است و کمبود آن سبب می شود تا مواد قندی در ساقه و برگ جمع گردد و موجب قرمز شدن رنگ ساقه ها می شود و در نهایت رشد گیاه متوقف می گردد.

کود دهی اسفناج با کود پتاسیم:

کود پتاسیم یکی دیگر از عناصر مهم و مورد نیاز در رشد اسفناج به شمار می آید که در تشکیل اندام های گیاهی نقش دارد و همچنین مقاومت گیاه را در برابر بیماری ها بالا می برد. چنانچه این عنصر به اندازه کافی در کود دهی اسفناج قرار نداشته باشد، کناره برگ های آن شروع به سوختن می کند و در برگ های مسن تر کمبود آن بیشتر دیده می شود.

کود گوگرد برای اسفناج:

گوگرد در تهیه پروتئین و اسید آمینه نقش دارد و کمبود آن به خوبی در برگ های اسفناج دیده می شود و سبب آسیب دیدن آن می گردد.

کودهای میکرو حاوی عناصر ریزمغذی:

عناصر ریز مغذی مانند آهن، کلسیم و منیزیم با وجود اینکه نسبت به عناصر ضروری به مقدار کمتری استفاده می شوند اما وجود آن ها در برنامه کود دهی اسفناج بسیار ضروری بوده و در تولید محصولی با کیفیت نقش موثری دارند.


کود دهی اسفناج


استفاده از کود حیوانی برای اسفناج

برای داشتن اسفناجی با کیفیت و مرغوب می توان در کنار کودهای شیمیایی از کودهای دامی استفاده نمود، حتی می توان برای تهیه اسفناج ارگانیک تنها از کودهای آلی به تنهایی استفاده کرد. کودهای حیوانی نیز انواع مختلفی نظیر کود گاوی، گوسفندی، اسبی و مرغی دارد که در ترکیب خود به مقدار زیادی دارای عناصر ازت، فسفر و پتاسیم هستند. استفاده از کودهای ارگانیک برای کود دهی سبزیجات سبب بهتر شدن ساختمان خاک، تغذیه میکروارگانیسم های خاک و نیز از بین رفتن بیماری های قارچی و میکروبی می گردد. همچنین استفاده از کودهای ارگانیک برای اسفناج مقدار عناصر کم مصرف را در خاک افزایش می دهند و چون به صورت آهسته و همیشگی گیاهان را تغذیه می کنند، از این نظر برای اسفناج بسیار مفید هستند. از دیگر مزایای استفاده از کودهای آلی برای اسفناج هزینه پایین تر آن ها نسبت به کودهای شیمیایی می باشد.

با وجود تمام مزایای کود ارگانیک باید توجه داشته باشید در برخی موارد میزان عناصر غذایی کودهای حیوانی و ارگانیک نسبت به کودهای شیمیایی کمتر بوده و همچنین دیرتر جذب گیاه می گردند؛ در اینصورت چنانچه اسفناج دچار کمبود عناصر باشد، مواد مغذی موجود در کودهای ارگانیک دیرتر در اختیار آن قرار می گیرند و ممکن است آن را دچار آسیب گرداند.

نظرات کاربران
captcha

کاربر گرامی ، جهت ثبت نظر در سایت ، می بایست ثبت نام کنید!

محصولات مرتبط