خربزه میوه ای درشت، شیرین و آبدار و دارای گونه های مختلفی بوده که در برگیرنده انواع گرمک و طالبی می باشد که نسبت به خربزه آب کمتری دارند. این میوه از گیاهان قدیمی به شمار می آید که امروزه اهلی شده و گونه های مختلف آن زیر کشت می رود و با استفاده از کود دهی خربزه میوه های شیرین و آبداری خواهد داشت. خربزه طبیعت گرم و تری داشته و در هر شرایط آب و هوایی رشد می کند و در اکثر نقاط ایران کشت می گردد، اما بیشتر در استان های شمالی، خراسان، ایلام، زابل، خوزستان، اصفهان و بوشهر کشت می گردد و توانایی رشد هم در مناطق گرمی چون بوشهر و هم در مناطق سردی مانند تبریز دارد. خربزه گیاهی یک ساله و یک پایه که دارای بوته ای کوتاه بوده و ساقه های آن روی زمین می خوابند، بوته آن شباهت بسیاری به بوته خیار دارد که برگ های آن پرزدار، پهن و خشن می باشد و گل هایی به رنگ زرد دارد.

این گیاه دارای میوه ای دراز و حجیم که تعداد زیادی تخم دارد و گوشت داخلی آن به رنگ سفید مایل به زرد یا سبز و پوست خارجی زرد رنگ می باشد. این میوه خوش طعم و آبدار جهت رشد به نور زیاد و دمای بالا نیاز دارد و به دلیل حساس بودن در دماهای پایین جوانه زنی آن اتفاق نمی افتد و در آب و هوای گرم و خشک بهترین رشد را دارد و دمای بین ۱۸ تا ۲۴ درجه برای آن بسیار مطلوب بوده، همچنین در خاک های سبک مانند شنی لومی و نیز غنی و حاصلخیز کاشته می شود. برای کاشت خربزه زمین را به صورت جوی و پشته در آورده و بذرها را در ردیف هایی از برآمدگی خاک به صورت گروهی یا دسته ای می کارند و اغلب کشت آن در زمین اصلی انجام می شود اما گاهی به صورت نشا نیز کاشته می شود.


کود مونو پتاسیم فسفات


کود دهی خربزه

با وجود اینکه خربزه در اکثر خاک ها رشد می کند اما در خاک های حاصلخیز که دارای مواد غذایی آلی و معدنی کافی هستند رشد بسیار خوبی دارد، در غیر اینصورت نیاز به استفاده از کودهای مناسب خربزه دارد. خربزه جهت رشد به مقدار زیادی از عناصر کلسیم، پتاسیم و ازت نیاز دارد و نیاز آن به اسید فسفریک کمتر می باشد، بیشتر عنصر کلسیم توسط بوته مصرف می گردد و دوباره به خاک بر می گردد اما گوشت و بذر دارای مقدار زیادی پتاس و ازت می شوند که آن را از خاک می گیرند. در صورتی که محصول خود را در خاکی کاشته اید که از نظر داشتن این عناصر ضعیف بوده باید آن ها را از طریق استفاده از کودهای شیمیایی به خاک اضافه نمایید تا رشد محصول دچار مشکل نگردد.


کود دهی خربزه چه زمانی باید انجام شود؟

✓      کود دهی قبل از کاشت خربزه:

لازم است قبل از کاشت محصول خاک را آزمایش کنید تا کود دهی بر اساس نیاز آن صورت گیرد تا اگر خاک به عنصری نیاز نداشته و یا کمتر از میزان کود دهی نیاز داشته باشد آنها را تشخیص دهید. به طور کلی پیش از کاشت خربزه از کودهای اوره با پوشش گوگردی، فسفات، پتاسیم، گوگرد جامد، کودهای دامی پوسیده و کود مرغی استفاده می شود.

✓      کود دهی خربزه زمان کاشت:

پیش از اینکه بذر خربزه را در زمین و یا سینی نشا بکارید، می توان بذرها را به کودهای محرک رشد مانند کود هیومیک اسید و جلبک ها آغشته نمود تا سبب افزایش درصد و سرعت جوانه زنی گردند.

✓      یک هفته بعد از انتقال نشاء خربزه به داخل زمین:

در اوایل کاشت محصول و بعد از انتقال دادن آن به زمین بهتر است برای کود دهی خربزه از کودهای تقویت کننده و محرک رشد رویشی استفاده گردد.


کود دهی خربزه


✓      ده روز بعد از نشاء خربزه:

هنگامی که ۱۰ تا ۱۵ روز از کشت نشاء خربزه در زمین گذشت و همزمان با آبیاری مرحله اول برای اینکه ریشه ها تقویت گردند و شرایط خاک جهت جذب بیشتر عناصر غذایی مهیا شود استفاده از کودهای هیومیک اسید مناسب است.

✓      کود دهی در مراحل اولیه رشد قبل از گلدهی خربزه:

در این مرحله که هنوز بوته خربزه گلدهی ندارد، استفاده از کودهای آمینو اسید یا جلبک، کود فسفر و حاوی عناصر ریز‌مغذی بسیار مناسب بوده و به رشد خربزه کمک می کند.

✓      کود دهی بوته خربزه زمان شروع میوه دهی:

هنگامی که بوته های خربزه شروع به میوه دهی می کنند، نیاز زیادی به ازت، فسفر و پتاسیم دارند چرا که در تشکیل میوه و دانه موثر هستند و سبب افزایش کیفیت و تولید بیشتر خربزه می گردند، در نتیجه بهتر است کود دهی خربزه در این مرحله با استفاده از کودهای کامل صورت گیرد.

✓      کود دهی بوته خربزه در اواسط میوه دهی:

خربزه جزء میوه هاییست که نیاز زیادی به کلسیم دارد، به خصوص در مرحله میوه دهی این نیاز بیشتر می گردد زیرا کودهای حاوی کلسیم مانند نیترات کلسیم سبب افزایش اندازه میوه شده و نیز مانع از ترک خوردگی آن می گردند.

✓      زمان بزرگ شدن میوه و قبل از برداشت آن:

در این مرحله به جهت افزایش سایز و تولید بیشتر میوه استفاده از کود پتاسیم توصیه می گردد و تا ۲۰ روز قبل از برداشت محصول نیز کود دهی خربزه با کود پتاسیم تکرار شود.


کود نیترات کلسیم


نکاتی برای کود دهی خربزه

•      توصیه می شود در خاک هایی که قلیایی و شور هستند، مصرف کودهای گوگرد و کودهای هیومیک اسید برای خربزه تکرار شود.

•      برای اینکه سموم و کودهای پودری حلالیت بیشتری داشته باشند بهتر است ابتدا آن را در یک گالن ۵ لیتری ریخته و حل نمایید و سپس به تانکر اصلی کود دهی انتقال دهید.

•      بهترین زمان برای انجام کود دهی خربزه به روش محلول پاشی غروب و یا اوایل صبح است.

•      محلول کود آماده شده را حتما در مدت چند ساعت مصرف نمایید در غیر این صورت کارایی موثری نخواهد داشت.

نظرات کاربران
captcha

کاربر گرامی ، جهت ثبت نظر در سایت ، می بایست ثبت نام کنید!

محصولات مرتبط