ذرت یکی از غلات پرمصرف و محبوب در همه نقاط دنیا به شمار می آید که بعد از گندم و برنج سومین محصول زراعی دنیا از نظر سطح زیر کشت است و آمریکا بزرگترین تولید کننده ذرت در جهان می باشد. این محصول زراعی در انواع شرایط آب و هوایی رشد می کند اما در محیط گرم و معتدل رشد بسیار خوبی دارد، جهت رشد به آفتاب کامل و زیاد نیاز دارد، بنابراین بهتر است برای کشت آن در فضای باز در فصل تابستان و مقابل نور آفتاب اقدام نمایید تا به حداکثر رشد خود برسد. کود دهی ذرت در کنار سایر عوامل موثر بر رشد این گیاه علوفه ای اهمیت فراوانی دارد و بهتر است با استفاده کودهای مناسب در زمان درست انجام شود.
بهترین خاک جهت کشت ذرت خاکی است که حاصلخیز بوده و دارای زهکشی مناسبی باشد چرا که ذرت برای رشد نیاز به مواد مغذی بسیاری دارد و اگر این مواد در خاک یافت نمی شوند باید از طریق کود دهی به آن برسانیم. آبیاری گیاه ذرت باید منظم و به موقع انجام گیرد چرا که ذرت نسبت به کم آبی حساس بوده و چنانچه دچار تنش خشکی گردد تاثیر زیادی در عملکرد و محصول دهی آن می گذارد و همچنین برای آبیاری آن باید به شرایط آب و هوایی منطقه توجه کنید، بهترین روش جهت آبیاری ذرت روش قطره ای می باشد. ذرت علاوه بر تامین دانه و علوفه مورد نیاز دامداری ها و مرغداری ها در صنعت غذایی، شیمیایی، دارویی، فرآورده های صنعتی نظیر اتانول و صنایع تخمیر نیز مورد استفاده قرار می گیرد، برای کاشت بذر ذرت به رقم آن توجه داشته باشید و می توانید آن را به دو روش خطی و پشته ای کاشت نمایید.
ذرت نیز مانند سایر گیاهان در طول دوره رشد خود به مواد مغذی مختلفی نیاز دارد که این مواد بسته به خاکی که در آن کاشت شده و نیز کمبودهای گیاه با هم تفاوت دارد. جهت دانستن کمبود هایی که خاک دارد و شناختن نوع آن انجام آزمایش خاک قبل از کاشت ذرت بسیار کمک کننده بوده و با نتیجه آزمایش می توان تمام عناصر مورد نیاز خاک، درصد شوری و حاصلخیزی آن را به خوبی دانست و با انجام یک کود دهی ذرت با برنامه و به موقع بیشترین محصول را تولید نمود. بنابراین توجه داشته باشید علاوه بر تجربه کشاورز و دانش متخصصین کشاورزی انجام یک کود دهی درست و به موقع نقش بسیار موثری در کیفیت و میزان محصول تولیدی دارد.
کودهای حاوی نیتروژن برای ذرت
نیتروژن یکی از عناصر مهم و بسیار حیاتی جهت رشد ذرت به شمار می آید تا جایی که بدون وجود آن ذرت نمی تواند رشد کند. نیتروژن عامل اصلی فتوسنتز در گیاه ذرت می باشد و با افزایش دادن میزان پروتئین در آن رشد و جوانه زنی ذرت را افزایش می دهد. وجود نیتروژن به حدی برای ذرت مهم بوده که کمبود آن می تواند سبب بروز بیماری های مختلفی در آن گردد، بنابراین کودهای نیتروژن دار از مهمترین کودهای ذرت هستند که به هیچ وجه نباید در برنامه کود دهی آن نادیده گرفته شود.
کود فسفر برای کود دهی ذرت
یکی دیگر از عناصر بسیار مهم و حیاتی برای گیاه ذرت فسفر می باشد که سبب رشد بیشتر و با کیفیت محصول شده و همچنین در رشد شاخه های جانبی و مقاومت بیشتر آن ها نقش دارد؛ کمبود فسفر می تواند سبب توقف رشد گیاه ذرت گردد. با انجام آزمایش خاک پیش از کاشت ذرت باید از میزان کمبود فسفر در خاک مطلع سوبد و بهتر است از کود فسفر قبل از کاشت ذرت و در زمان آماده سازی خاک استفاده کنید.
کودهای پتاسیم برای ذرت
پتاسیم عنصریست که بیشترین استفاده را جهت رشد ذرت داشته و دارای نقش موثری در پر شدن دانه ها و نیز رشد ریشه گیاه دارد، علاوه بر این نقش زیادی در افزایش میزان نشاسته و پروتئین در گیاه، افزایش جذب آب و ممانعت از ایجاد بیماری ها دارد. کود پتاسیم را می توانید هم اوایل کاشت در برنامه کود دهی ذرت قرار داده و هم هنگام میوه دهی و پر شدن دانه ها استفاده کنید.
کود حاوی اسید هیومیک
اسید هیومیک نیز از عناصری است که تمامی گیاهان جهت رشد به آن نیاز دارند و باید در برنامه تغذیه ای همه آن ها از جمله ذرت قرار داده شود، زیرا اسید هیومیک با تنظیم سوخت و ساز گیاه به آن کمک می کند تا در برابر شوک های محیطی نظیر تغییرات دمایی و سرما مقاوم باشد و همچنین کود دهی ذرت با کود هیومیک اسید سبب می شود رطوبت در گیاه به مقدار بیشتری حفظ گردد و مانع از خشک شدن و کم آبی گیاه شود.
کودهای میکرو برای کود دهی ذرت
ریز مغذی ها از دیگر نیازهای رشد گیاهان به شمار می آیند اما میزان به کار بردن و اهمیت آن ها کمتر از عناصر اصلی مانند نیتروژن، پتاسیم و فسفر است، با این حال نباید آن ها را نادیده گرفت و باید از کودهای میکرو در برنامه کود دهی ذرت استفاده کرد؛ عناصری مانند روی، آهن، منگنز، بور و مس از این دست می باشند.
هنگام آماده سازی زمین جهت کاشت ذرت می توانید با کود دهی مناسب بیشتر مشکلات و کمبودهای خاک را رفع نمایید، در این هنگام استفاده از کود مرغی، کودهای هیومیک اسید و کودهای گوگردی مناسب است.
در این روش به جهت کاهش بیماری و استرس برای گیاه ذرت قبل از کاشت می توان بذرها را به کودهای هیومیک اسید آغشته نمود تا خود را نسبت به بیماری و استرس های محیطی مقاوم کند و هم رشد سریعتری داشته باشد.
برای اینکه جوانه زنی زودتر رخ دهد و ذرت به خوبی رشد کند از کود ذرت حاوی نیتروژن و فسفر استفاده کنید همچنین بهتر است از کود اوره با فاصله از گیاه در این مرحله استفاده شود.
در این مرحله نیز برای رشد بهتر گیاه ذرت باید از کود نیتروژن استفاده شود، همچنین در این مرحله ذرت نیاز زیادی به عناصر ریز مغذی نظیر بور، روی، مس، منگنز، منیزیم و آهن دارد، بنابراین استفاده از کودهای میکرو توصیه می شود.
هنگامی که طول گیاه ذرت به ۵۰ تا ۶۰ سانتی متر می رسد برای ادامه رشد به تمام عناصر درشت و ریزمغذی نیاز دارد و بهتر است در این مرحله گیاه را با کود کامل سه بیست آنورل تغذیه نمایید.
در این مرحله برای این که دانه ذرت رشد بیشتری کند نیاز به مقدار زیادی پتاسیم دارد، بنابراین باید کود دهی آن با کودهای پتاسیم انجام شود.
برای شیری شدن ذرت نیز به مقدار کافی از کودهای هیومیک اسید، پتاسیم و سایر عناصر نیاز است.