درخت خرما درختی ۲ پایه است که ارتفاع آن از ۳ تا ۳۰ متر می باشد و در مناطق گرمسیر رشد بسیار خوبی دارد که البته با استفاده از بهترین کود برای خرما می توان محصولات باکیفیت و بهتری برداشت کرد. برگ های این درخت شانه ای فرد دارند که لبه های آن برگشته به درون، دارای غلاف های کوتاه رشته ای، به رنگ سبز تا خاکستری، سخت و شکننده می باشد. درخت خرما بیشتر در شمال آفریقا و جنوب غربی آسیا کاشته شده و بومی مناطق اطراف خلیج فارس می باشد. گل های نر خرما به رنگ سفید و گل های ماده آن هم سفید رنگ بوده اما ظاهری کروی شکل دارند که میوه آن ها مستطیلی و بیضی شکل است و دارای رنگ‌ زرد، قرمز و گاهی اوقات هم ارغوانی می باشند و دانه آن نیز راست و نوک تیز است. به میوه ی نرسیده خرما خارَک، خرک و گنگ گفته می شود و به میوه ی نیمه رسیده آن نیز رطب می گویند که رطوبت بیشتر و قند کمتری نسبت به خرمای کاملا رسیده دارد.


کود اوره فسفات


مراحل رشد خرما

مرحله های رشد خرما از زمانی که به ثمر می نشیند به ۴ گروه تقسیم می شود:

مرحله اول: پهک دانه اولیه ی خرما است که کاملا کال و سبز رنگ است و به آن خمال گفته می شود.

مرحله دوم: در این مرحله خلال سبز رنگ خرما به زرد تبدیل شده و اکثرا دانه های قرمزی بر روی پوست خرما دیده می شود و خرما درصدی از رطوبت خود را از دست می دهد. این مرحله ۱۶ هفته به طول می انجامد و میوه دارای طعمی گس خواهد بود و کمی شیرین تر از مرحله قبل می باشد؛ این مرحله نیز به خارَک، خوراک، خرک، خوراچ و کوندک معروف می باشد.

مرحله سوم: این مرحله به رطب معروف است که به معنی تر می باشد و میوه از نوک تغییر رنگ می دهد و نرم می شود، به علاوه پوست آن نیز بسیار شفاف گشته و به رنگ قهوه ای تیره در می آید.

مرحله چهارم: این مرحله، مرحله ی تمر است که میوه آب خود را به طور کامل از دست داده و شیرینی آن بیش تر و حجمش کمتر می گردد و چین و چروک بیش تری روی پوست آن به وجود می آید.


آیا خرما برای رشد خود به کود نیاز دارد؟

درخت خرما نسبت به شرایط سخت از مقاومت بالایی برخوردار است و معمولا حداقل تقاضا را برای آب دارد، اما محصول آن ارزش تغذیه ای بسیار زیادی دارد. خاک نخلستان ها اکثراً دارای بافتی سبک و شنی بوده و به همین دلیل موجب فقر غذایی در نخل خرما می گردد؛ به علاوه ظرفیت نگهداری آب برای این گیاه در این نوع خاک بسیار ضعیف بوده که سبب خشک شدن شاخه های نخل و بی کیفیت شدن محصول آن می شود، از این رو باید خاک درختان خرما را کود دهی کرد تا به رشد بهتر نخل، با کیفیت شدن و سالم بودن میوه آن کمک شود.

بهتر است کود دهی نخل خرما چه توسط کودهای شیمیایی و چه کودهای آلی بیش تر در زمان گلدهی (بهمن ماه) و زمان رشد و نمو میوه (تیر ماه) همزمان با آبیاری انجام گردد، اما می توان تعداد دفعات کود دهی خرما را در زمان های حساس و دوره رشد درخت خرما نیز افزایش داد.


بهترین کود برای خرما


بهترین کودها برای درخت خرما

کود حیوانی برای نخل خرما:

استفاده از کودهای حیوانی مانند کود گاوی و گوسفندی در برنامه کود دهی خرما موجب افزایش عملکرد و کیفیت بهتر محصول گشته به علاوه خاک نخلستان و تهویه آن را بهبود می بخشد. کود دهی خرما با استفاده از کودهای حیوانی بیش تر برای درختان بالای ۱۰ سال مورد استفاده قرار می گیرد که هر ۲ سال یک بار و مصرف حدود ۵۰ الی ۶۰ گرم برای هر درخت و در بهمن ماه توصیه می گردد.

کود مرغی برای درخت خرما:

ماده ی موجود در کود مرغی سبب افزایش عملکرد فیزیکی و شیمیایی خاک گشته و مشکل خشک شدن خوشه خرما را کاهش داده و محصول آن را نیز افزایش می دهد. کود مرغی دارای عنصرهای فسفر، گوگرد، سدیم، نیتروژن و کلسیم می باشد، به همین دلیل کود دهی خرما با استفاده از این کود غنی بسیار مناسب است، به علاوه استفاده از این کود در نگهداری رطوبت خاک نیز نقش موثری دارد. کود مرغی بیش تر مناسب برای خاک هاییست که شورند، نیتروژن و فسفر کمتری دارند و هر چه بافت خاک سبک تر باشد بازدهی این کود نیز بیش تر است. برای استفاده از کود مرغی برای درخت خرما باید آن را با کاه و کلش مخلوط کنید؛ همچنین باید در نظر داشته باشید که کود مرغی برای هر نوع درخت خرما مناسب نیست، به علاوه نباید هر ساله مورد استفاده قرار گیرد.


کودهای شیمیایی مناسب برای درختان خرما

کود فسفر برای درخت خرما:

کود فسفر با توجه به سن درخت باید در برنامه کود دهی خرما قرار گیرد، اما میزان آن در خاک های دارای کمبود فسفر بین ۱۵۰ تا ۱۷۰ گرم می باشد و برای درختان بالای ۱۰ سال نیز باید 1.5 تا 1.7 کیلو مورد استفاده قرار گیرد. همچنین باید توجه داشته باشید که کود دهی خرما با استفاده از کودهای فسفر بهتر است در بهمن ماه انجام شود.


کود دهی درخت خرما


کود دهی خرما با کود پتاسه:

کودهای پتاسه برای خاک های فقیر از پتاسیم به کار می رود و به ازای هر سال سن درخت حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم برای نخل استفاده می شود. میزان مصرف کود پتاسیم برای درخت های خرما بالای ۱۰ سال 1.5 تا 2 کیلوگرم می باشد و مانند ودهای فسفر در بهمن ماه نیز باید به درخت اضافه شود.

کود دهی نخل خرما با کود ازته:

کودهای ازته انواع مختلفی دارد که مناسب ترین آن ها برای درخت خرما عبارتند از نیترات آمونیوم، سولفات آمونیوم و کود اوره که میزان مصرف هر کدام برای نخل خرما متفاوت می باشد. میزان مصرف نیترات آمونیوم برای کود دهی درخت خرما به ازای هر سال سن درخت ۲۶۵ گرم می باشد، میزان مصرف کودهای اوره از جمله کود اوره فسفات به ازای هر سال سن درخت ۲۰۰ گرم و میزان مصرف کود سولفات آمونیوم نیز سالانه ۴۴۰ گرم می باشد. زمان کود دهی نخل خرما با کود ازته باید قبل از رنگ گیری خرما باشد؛ می توان این کود را در ۲ مرحله، نصف آن در ماه اردیبهشت به صورت نواری در فاصله 1.5 متری تنه نخل و در عمق ۳۰ سانتی متری خاک دفن گردد و سریعا آبیاری شود و نصف دیگر آن نیز در اواخر بهمن ماه یا اوایل اسفند به درخت خرما اضافه گردد.

کودیاب

دانستنی ها و مقالات