پیاز بومی کشور افغانستان و ایران می باشد اما در حال حاضر در اکثر مناطق جهان کشت می شود و به فضای کمی برای رشد نیازمند است. این گیاه بیشترین رشد و نمو خود را در درجه حرارت 12 تا 25 درجه سانتی گراد داشته و در دمای پایین بهتر جوانه می زند؛ برای کاشت بذر پیاز اوایل بهار بهترین زمان است و کود دهی پیاز در همین زمان نیز بسیار توصیه می شود. پیازها دارای انواع مختلفی هستند نظیر پیاز زرد که طعمی نسبتا شیرین دارد، پیاز بنفش که اغلب به صورت خام استفاده می شود و بسیار تند است و پیاز سفید که کمی از پیاز زرد تند تر است. روش تکثیر پیاز استفاده از بذر، نشاء، قلمه ها و پیازچه است، اما توصیه می شود که از پیازچه برای کاشت استفاده کنید چرا که در شرایط مختلف نسبت به بذر پیاز مقاوم تر می باشد.

از آنجایی که گیاه پیاز ریشه های کم عمقی داشته نیاز به آبیاری فراوان و خیساندن خاک نیست بلکه کافیست سطح خاک همواره مرطوب باشد تا گیاه به خوبی رشد کند. برای کشت پیاز آنها را به دو دسته روز بلند و روز کوتاه تقسیم بندی می نمایند و بذر پیاز های روز بلند را بیشتر در نواحی سردسیر و در اواخر بهار و تابستان می کارند چرا که پیازهای روز بلند برای رشد به ۱۴ تا ۱۶ ساعت زمان در طول روز نیاز دارند. در حالی که پیازهای روز کوتاه به ۱٠ تا ۱۲ ساعت از روز برای رشد نیازمندند، بدین جهت در زمستان و یا اوایل فصل بهار کشت می شوند و مناطق گرمسیر برای کاشت این نوع پیاز مناسب تر است. خاک مناسب کشت پیاز می تواند خاک بسیار شنی یا سنگی، خاک رس و یا ترکیب خاک چند گلدان باشد اما در هر صورت ph آن باید میان شش تا هفت و نیم باشد.


کود نیترات کلسیم


کود دهی بوته پیاز

ایجاد تعادل میان ریز مغذی ها و درشت مغذی ها در گیاه پیاز بسیار مهم بوده و هنگام کود دهی آن باید به این مسئله توجه کرد. درشت مغذی های مورد نیاز پیاز عبارت اند از نیتروژن، کلسیم، گوگرد، فسفر و پتاسیم. درشت مغذی هایی نظیر نیتروژن یا ازت و پتاسیم سبب افزایش باردهی درخت پیاز شده و برای رساندن آن به حداکثر محصول دهی باید مقدار زیادی کود پتاسیم و ازت به این گیاه داده شود. بهترین زمان جذب نیتروژن در گیاه پیاز در اواخر زمان تولید برگ است که بیشترین مقدار نیتروژن را جذب می نماید. جذب نیتروژن در این گیاه نسبت به سایر درشت مغذی ها زود تر انجام می شود؛ بخش عمده نیتروژن مورد نیاز گیاه پیاز از طریق گل آن جذب می شود اما بهتر است که همواره مقدار کمی نیتروژن در زمان کود دهی پیاز به خاک آن وارد شود.


بهترین کود برای پیاز

گیاه پیاز در اوج گلدهی و شکوفا شدن خود نیاز بسیاری به کلسیم داشته که مقدار زیادی از آن را از طریق خاک جذب می نماید. یک نهال پیاز برای رشد مطلوب به ٠/۸ کیلوگرم کود کلسیم نیازمند است، البته مقدار کمی کلسیم در گل پیاز برای حفظ کیفیت محصول، به طور طبیعی وجود دارد. پیاز خشک نیاز کمی به گوگرد دارد و بیشترین زمان جذب گوگرد در گیاه در اواخر مرحله بلوغ گل است، پس برای داشتن پیازهایی شیرین باید در اوایل مرحله بلوغ گل، محصول را برداشت کرد و یا مقدار گوگرد در خاک گیاه را به حداقل رساند. اگر محصول را به صورت پیازچه برداشت کنید مسلما تندی بسیار کمی خواهد داشت، چرا که میزان جذب گوگرد آن بسیار کم بوده است.

درشت مغذی دیگر مورد نیاز بوته پیاز که باید از وجود آن در کودها اطمینان حاصل کرد فسفر است، چرا که این عنصر نقش به سزایی در استقامت گیاه و رشد مطلوب ریشه دارد، بنابراین عنصر فسفر باید در مراحل اولیه رشد و نمو در کود دهی پیاز مورد استفاده قرار گیرد. بیش از هفتاد درصد فسفر جذب شده، در گل پیاز یافت می شود، استفاده از کود فسفات در کود دهی پیش از کشت بهترین روش رساندن فسفر به پیاز است. پتاسیم از دیگر عناصریست که وجود آن به مقدار زیاد در کو ددهی پیاز لازم است. بخش عمده پتاسیم مورد نیاز گیاه پیاز از طریق خاک برداشت می شود و مرحله تشکیل گل اوج نیاز این گیاه به پتاسیم است. اصولا استفاده مداوم کود پتاسیم در زمان فصل زراعی کود دهی پیاز انجام می شود، بیشترین پتاسیم جذب شده، توسط برگ ها مورد استفاده قرار می گیرد و به همین خاطر است که در پیازچه میزان جذب پتاسیم از خاک بسیار زیاد می شود.


کود دهی بوته پیاز


کودهای میکرو مناسب پیاز

کودهای میکرو حاوی ریزمغذی ها در رشد برگ ها و جوانه زنی پیاز تاثیر بسزایی دارند با این حال این گیاه به مقدار کمی از آنها نیازمند است؛ ریز مغذی های مورد نیاز گیاه پیاز عبارت اند از بور، مس، آهن و روی. 

گیاه پیاز در مراحل رشد و تولید به مقدار زیادی آهن نیاز دارد و به همین دلیل است که آهن به عنوان اصلی ترین ریز مغذی کلیدی در زمان کود دهی پیاز به شمار می رود. پس از آهن، بور مهمترین ریز مغذی کلیدیست که وجود آن به مقدار فراوان جهت رشد مطلوب پیاز لازم و ضروری است. عنصر بور در کیفیت تمام محصولات زراعی تاثیر بسزایی دارد و عنصر روی نیز نقش مهمی در جوانه زنی بذرها ایفا کرده و برای کود دهی پیاز در مراحل اولیه کاشت مورد استفاده قرار می گیرد. نیاز گیاه پیاز به عنصر مس بسیار کم است با این حال وجود این عنصر برای رشد پوسته گیاه پیاز و رنگ آن بسیار لازم و ضروری می باشد.


نکاتی برای کود دهی پیاز

توصیه می شود که پیش از کاشت بذر پیاز خاک را با استفاده از کود کامل متعادل مانند کودهای 10_ 10_ 10 یا 12_ 12_ 12 بارور کنید. برای این کار باید پیش از کاشت بذر پیاز، بهترین کود برای پیاز را با خاک کاملا مخلوط کنید و در هر ۱٠٠ متر مربع از ۱/۲ کیلوگرم کود استفاده کنید.

همچنین برای آماده سازی بستر کاشت پیاز بهتر است به جای استفاده از کود مبتنی بر سولفات، از کود مبتنی بر نیترات استفاده کنید. این کار موجب می شود که پیاز شما شیرین تر و ملایم تر شده و حتی گاز تند آن نیز کاهش پیدا کند. برای داشتن پیازهایی بزرگ می توانید به جای استفاده از کود متعادل از کود ۲/۲ لیوان سوپر فسفات استفاده نمایید.

کودیاب

دانستنی ها و مقالات