هلو از درختان مثمر، بسیار زیبا و با میوه های خوش طعم می باشد و گل های آن به صورت دو تا دو تا یا تک تک کنار هم رشد می کنند؛ هلو را متعلق به مناطق معتدل و گرم چین می دانند که با استفاده از بهترین کودها برای هلو می توان آن را در سایر مناطق نیز پرورش داد. این میوه انواع مختلفی دارد، پوست آن نازک بوده و به همین دلیل با پوست مصرف می گردد و داخل قسمت گوشتی آن هسته سفت و سختی قرار دارد که مصرف خوراکی نداشته و براساس اینکه هسته به گوشت میوه چسبیده باشد به دو دسته هسته چسبیده و هسته جدا تقسیم می گردد. از لحاظ ظاهری هلو و شلیل شباهت بسیار دارند به حدی که بسیاری از افراد آن ها را باهم اشتباه می گیرند.
درخت هلو در خاکی که زهکشی مناسب داشته باشد به خوبی رشد می کند، این درخت میوه به خاک های آهکی علاقه نداشته اما در خاک های که با خاک برگ، پیت موس و شن مخلوط شده باشد به خوبی رشد می کند. همچنین درخت هلو برای رشد مناسب به آبیاری زیادی نیاز دارد و بسته به نوع منطقه کشت باید آن را آبیاری نمود، نبود آبیاری کافی سبب کم آب شدن میوه می گردد. حداکثر ارتفاع درخت هلو به ۵ متر می رسد و عمر باغات هلو بین ۶ تا ۱۰ سال می باشد، اما با رعایت اصول فنی و مراقبت های لازم می توان طول عمر این درختان را به ۲۵ سال رساند تا بتوان از آن ها بهره مندی کافی اقتصادی را برد و محصولی مرغوب و با کیفیت تولید کرد. از شایع ترین آفات و بیماری درخت هلو می توان به حشره شپشک، قارچ های خاک، حشره بید زرد رنگ، باکتری زانتوموناس، کمپستریس، بیماری های قارچی و بیماری پوسیدگی قهوه ای اشاره نمود.
در کنار سایر پارامترها مانند آبیاری، نور، خاک و هرس نمودن درختان میوه، انتخاب کود مناسب جهت تغذیه آنها نیز اهمیت بسیاری داشته و مهم ترین مسئله در داشتن محصولی مرغوب و با کیفیت به شمار می آید. در صورتی که کود دهی درختان به موقع و یا به اندازه صورت نگیرد نه تنها محصول با کیفیتی در پی نخواهد داشت بلکه می تواند نتیجه عکس داشته باشد؛ بنابراین با انجام کود دهی درخت هلو به روش درست می توانید جزء افرادی باشید که برداشت خود را به دو تا سه برابر افزایش داده اند.
یکی از نکات مهم در برنامه کود دهی هلو و سایر میوه های هسته دار توجه به فصل خواب درخت و انجام کود دهی مناسب در پاییز و زمستان به جهت بالا بردن راندمان درخت در فصل آینده می باشد. برای درختان هلو بعد از تشکیل شدن میوه به جهت جلوگیری از باز شدن و شکاف هسته، جلوگیری از نرم شدن میوه ها و افزایش کیفیت آن انجام سه مرحله محلول پاشی با کود کلسیم ۲۰ درصد به میزان ۳ در هزار توصیه می گردد. همچنین به مقدار ۵ لیتر در هکتار کود هیومیک به جهت تقویت و تحریک ریشه زایی و نیز خارج نمودن درخت از حالت کاهش رشد در فصول مناسب است.
انجام تغذیه درختان میوه در فصل پاییز و زمستان اهمیت بسیاری داشته و سبب افزایش راندمان گیاه در فصل آینده می گردد. در روش چالکود در نزدیک ریشه درخت هلو چاله های حفر می کنند و کود دهی در عمق خاک صورت می گیرد و کودهای مناسب درخت هلو در این چاله ها ریخته می شود که در آن معمولا از کود دامی پوسیده یا ورمی کمپوست به همراه گوگرد گرانوله و کودهای ماکرو (اوره، فسفات و پتاس) استفاده می گردد.
قبل از گلدهی درخت هلو و هنگامی که تنها ۵۰ درصد از جوانه ها ظاهر شده اند باید از کودهای فروت ست استفاده گردد که در ترکیب خود عناصر نیتروژن، بر و روی را دارد و قادر است انرژی مورد نیاز جوانه ها در ابتدای فصل رویش را تامین سازد. کود دهی درخت هلو با این کود به همراه سایر ریز مغدی ها می تواند انرژی لازم جهت شکوفه دهی را فراهم آورد و مانع از ریزش گل ها شده بنابراین گل های بیشتری به میوه هلو تبدیل می شوند.
زمانی که ۲۰ درصد از گل های درخت هلو شکوفا می شوند باید از کودهای تقویتی که حاوی آهن بوده و نیز ریزمغذی ها استفاده نمود. همچنین استفاده از هورمون گلدهی به همراه کودهای آهن و کلسیم روند گلدهی را افزایش داده و نیز با افزایش دادن گرده افشانی و جلوگیری از ریزش ها سبب تبدیل شدن گل های بیشتری به میوه می گردند.
در این مرحله از کود دهی درخت هلو نیز باید از کودهای مکمل استفاده گردد تا روند میوه دهی درخت هلو به خوبی انجام شود، کودهای مناسب درخت هلو در این مرحله شامل نیتروژن، فسفر و پتاسیم می باشند.
زمان تشکیل میوه درخت هلو به جهت افزایش دادن سایز هلوها و همچنین جلوگیری از ترک خوردگی آن ها استفاده از کودهای کلسیمی مانند کود نیترات کلسیم آنورل بسیار مناسب است.
در این مرحله نیز استفاده از کودهای حاوی کلسیم سبب انتقال قند در گیاه و بهبود رشد میوه می گردد و همچنین استفاده از عنصر بر در اینجا می تواند سبب بالا رفتن کیفیت هلو و نیز کمک کننده به انتقال کلسیم در گیاه شود.
به جهت افزایش سایز و باردهی درختان هلو باید از کودهای پتاس و کودهای حاوی ریز مغذی ها استفاده گردد.
• چنانچه درختان هلو را در خاک های قلیایی یا شور کاشته اید توصیه می گردد کودهای گوگردی و کودهای هیومیک اسید را در چندین مرحله برای درخت هلو استفاده کنید.
• بهترین زمان که می توانید عمل محلول پاشی را برای کود دهی درخت هلو انجام دهید اوایل صبح یا غروب می باشد.
• اگر از کودهای جامد و پودری برای کود دهی درخت هلو استفاده می کنید به جهت بالا بردن حلالیت آن بهتر است آنها را در یک گالن ۵ لیتری آب حل نمایید سپس به مخزن اصلی کوددهی انتقال دهید.
• محلول کود مناسب برای درخت هلو که آماده کردید باید در مدت چند ساعت سریعا مصرف گردد، زیرا در غیر این صورت مشکلاتی را ایجاد کرده و موثر نخواهد بود.