بازیافت مواد غذایی و سایر ضایعات آلی به روش کمپوست طیف وسیعی از مزایای زیست محیطی از جمله کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، بازیافت مواد مغذی و کاهش اثرات خشکسالی را به همراه دارد. کمپوست یکی از روش های تغذیه گیاهان است که علاوه بر سازگاری با محیط زیست، اثرگذاری خوبی برای تقویت خاک و گیاهان دارد، این نوع کود می تواند از مواد گیاهی فضایعات غذایی و برگ های گیاهان باشد که در دسته کود گیاهی قرار می گیرد، همچنین ممکن است توسط بخشی از محصولات حیوانی تشکیل شود.


کمپوست چیست؟

کمپوست مواد آلی مرده ای است که فرآیندی به نام پوسیدگی را طی کرده اند، در طی فرآیند پوسیدگی، تجزیه ابتدا توسط میکروارگانیسم های تنفس کننده هوا صورت می گیرد؛ اینها بخش هایی از مواد آلی را به گونه ای تجزیه می کنند که به صورت دی اکسید کربن به صورت گازی به هوا می روند. در این فرآیند، مواد خام به آرامی به قطعات درشت تر و در نهایت حتی به مولکول ها یا اتم های منفرد تجزیه می شوند، سپس این عناصر در فرآیند هومیکاسیون به اسیدهای هیومیک تبدیل می شوند. این مواد تشکیل شده با هم جمع شده و از نظر شیمیایی با ذرات خاک ترکیب می شوند، خرده ها و تکه های قابل مشاهده ای را تشکیل می دهند که می توانیم آنها را به عنوان کمپوست یا هوموس بشناسیم.

به عبارت ساده تر، کمپوست در واقع همان چیزیست که وقتی مواد آلی (مانند ضایعات غذا، برگ ها و محصولات حیوانی) به درستی تجزیه می شوند، بدست می آید؛ ماده ای غنی از مواد مغذی و شبیه خاک که می تواند برای غنی سازی خاک استفاده شود و عوامل موثر بر رشد گیاهان را بوجود آورد.


کمپوست چگونه تشکیل می شود؟

مانند هر چیزی که به طور ارگانیک رشد می کند، مانند حیوانات، گیاهان، قارچ ها یا حتی جلبک ها، زباله های قابل کمپوست نیز از ترکیبات کربن به نسبت های مختلف تشکیل شده است؛ به عنوان مثال، دیواره سلولی گیاهان عمدتاً از سلولز، همی سلولز و پکتین تشکیل شده است. هر سه کربوهیدرات هستند، یعنی ترکیبات کربنی که پیوندهای اکسیژن و هیدروژنی نیز دارند و در سطح مولکولی به هم متصل می شوند تا زنجیره های بلند و پایداری را تشکیل دهند، هنگامی که دیواره سلولی توسط میکروارگانیسم ها خورده و هضم می شود، در واقع همان اتفاقی می افتد که ما کربوهیدرات می خوریم. به عنوان مثال به شکل یک تکه نان، ترکیبات کربن در تنفس سلولی برای تولید انرژی تبدیل می شوند و سپس کربن به صورت دی اکسید کربن (CO2) همراه با آب به عنوان محصول نهایی بازدم می شود.


کمپوست چیست


خواص کمپوست

کمپوست که کشاورزان از آن به عنوان طلای سیاه یاد می کنند سرشار از مواد مغذی است و می تواند برای باغبانی و کشاورزی استفاده شود. به طور کلی بسته به درجه پوسیدگی، کمپوست را می توان به صورت درشت و فیبری یا قهوه ای و خرد توصیف کرد و اغلب گفته می شود که بویی شبیه به چوب دارد. وزن آن تقریباً دو برابر ذغال سنگ نارس و نیمی از شن و ماسه است، کمپوست همچنین دارای منافذ متوسط ​​زیادیست که به آن امکان هوادهی در خاک و همچنین تعادل آب را می دهد. بسته به مواد اولیه تشکیل دهنده، کمپوست می تواند کمی اسیدی، خنثی یا حتی کمی قلیایی باشد.

کمپوست معمولاً حاوی تمام مواد مغذی مورد نیاز گیاهان است؛ نیتروژن، فسفر و پتاسیم در کمپوست می توانند با یکدیگر در تعادل باشند، اما اغلب نسبت فسفر و پتاسیم در مقایسه با نیتروژن بسیار بیشتر است، در برخی شرایط استفاده از کمپوست می تواند نیاز گیاهان به کود را رفع کند. اثر کود دهی توسط کمپوست بر روی خاک و گیاهان نیز می تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد؛ در حالی که یک کمپوست سبز بالغ و کم مواد مغذی به طور پایدار خواص خاک را با افزایش محتوای هوموس بهبود می بخشد، یک کمپوست ارگانیک تازه و غنی از مواد مغذی بیشتر برای کود دهی گیاهان قابل استفاده است زیرا بسیاری از مواد مغذی را آزاد می کند اما محتوای هوموس را در خاک افزایش نمی دهد.


مزایای استفاده از کمپوست

بسیاری از مردم به دلایل محیطی و سلامت شخصی تصمیم به تهیه کمپوست در خانه و استفاده از آن می کنند، مهمترین مزایایی که تهیه و استفاده از کمپوست دارد عبارتند از:

•         میزان زباله و ضایعات را کاهش می دهد.

از آنجایی که کمپوست عموماً از ضایعات (ضایعات مواد غذایی، محصولات جانبی ارگانیک و غیره) که از جریان های دفن زباله منحرف می شوند، ساخته می شود، به کاهش زباله در محل های دفن زباله کمک می کند. به جای دور ریختن مواد غذایی خاص یا زباله های خانگی در سطل زباله، فرد می تواند آن را کمپوست کند و آنها را به یک محصول مولد و مفید برای محیط زیست تبدیل کند. این کار اجازه می دهد تا این زباله ها به طور طبیعی به زمین بازگردد و همچنین ممکن است به فرد کمک کند در هزینه های جمع آوری زباله صرفه جویی کند.

•         کمپوست باعث رشد گیاه سالم تر می شود.

کمپوست بیشتر برای تقویت رشد گیاه سالم و سرکوب بیماری های گیاهی شناخته شده است و همچنین یک تقویت کننده است که خاک غنی از مواد مغذی ایجاد می کند، در نتیجه می تواند به رشد گیاهان کمک کند و باعث افزایش بازده محصول برای کشاورزان شود.

•         در مدیریت آب طوفان کمک می کند.

کمپوست به کنترل جریان آب در خاک و از طریق آن کمک می کند، در نتیجه ثابت می کند که ابزاری توانمند برای مدیریت آب باران و سیل است.

•         استفاده از کمپوست در مصرف آب صرفه جویی می کند.

علاوه بر کمک به مدیریت آب طوفان، کمپوست به دلیل توانایی در نگهداری و انتقال موثر آب می تواند آب را نیز حفظ کند، این هم به محیط زیست کمک می کند و هم گیاهان را در برابر خشکسالی مقاوم تر می کند که هزینه های آبیاری مصنوعی را کاهش می دهد. استفاده از کمپوست به خاک اجازه می دهد تا سطح رطوبت خود را حفظ کند، که نیاز گیاهان به آبیاری را کاهش می دهد.

•         استفاده از کمپوست نیاز به کودهای شیمیایی را کاهش می دهد یا از بین می برد که موجب کاهش آلودگی آب های زیرزمینی و فرسایش خاک می شود.


مزایای کمپوست


•         با تغییرات آب و هوایی مبارزه می کند.

کمپوست همچنین ابزاری قوی در مبارزه با تغییرات آب و هوایی است، کود دهی گیاهان با استفاده از کمپوست گازهای گلخانه ای وارد به جو را که از محل های دفن زباله به دست می آید، کاهش می دهد و اکوسیستم ها را در برابر افزایش دما مقاوم تر می کند.

•         کمپوست سلامت خاک را بهبود می بخشد و از فرسایش آن جلوگیری می کند.

هنگامی که از کمپوست، هوموس یا مالچ در باغ ها استفاده می شود، محتوای مواد مغذی خاک افزایش می یابد. کمپوست با افزودن مواد مغذی و بیوتای خاک، سلامت بیولوژیکی، شیمیایی و ساختاری خاک را بهبود می بخشد، این بیشتر به گیاهان سالم و پروژه های موفق کمک می کند. همچنین کمپوست از طرق مختلف به کاهش فرسایش خاک کمک می کند، از جمله با چسباندن دانه های خاک به یکدیگر، افزایش نفوذ و کاهش جریان سطحی آب. از طرف دیگر به خاک کمک می کند تا از آلودگی توسط زباله های خطرناک بازیابی شود و با بهبود خاک بی کیفیت به احیای جنگل ها، تالاب ها و زیستگاه ها کمک می کند.


نحوه استفاده صحیح از کمپوست

همانطور که گفته شد کمپوست دارای خواص مفید بسیاری است که باعث بهبود رشد خاک و گیاه می شود، با این حال هنگام استفاده از آن، همیشه به یاد داشته باشید که کمپوست یک اصطلاح جمعی برای مخلوط های مختلف مواد تجزیه شده و مرطوب شده به درجات مختلف است، و بر این اساس خواص آن ثابت نیست. بسته به منطقه دقیق کاربرد، به کار بردن نوع متفاوتی از کمپوست با خواص متفاوت بهترین گزینه است. اساساً، امکان به کار بردن کمپوست توسط روش های کود دهی زیر وجود دارد:

✓      استفاده از کمپوست آماده برای کود دهی گیاهان و خاک

✓      مالچ پاشی و کود دهی با کمپوست تازه

✓      پخش سطحی کمپوست کامل یا بالغ برای بهبود بستر گیاهان

✓      مخلوط کردن کمپوست با انواع خاک برای ساختن خاک گلدان

✓      استفاده از کمپوست به روش چالکود یا پیش از کشت برای تقویت خاک درختان میوه و سبزیجات

نظرات کاربران
captcha

کاربر گرامی ، جهت ثبت نظر در سایت ، می بایست ثبت نام کنید!

محصولات مرتبط