داشتن خاک باغ و باغچه حاصلخیز برای به دست آوردن بهترین رشد گیاهان و نتیجه دادن آنها ضروری است و در کنار آبیاری و نور کافی، استفاده از کود میکرو و کود ماکرو نیز به تقویت رشد گیاهان کمک میکند. مواد مغذی Nutrients، مواد شیمیایی مورد نیاز برای رشد و عملکرد مناسب همه موجودات زنده از جمله گیاهان و حیوانات هستند. این مواد مغذی عناصر ضروری نامیده می شوند زیرا در غیاب این مواد، گیاهان و حیوانات نمی توانند چرخه زندگی خود را کامل کنند. عناصر غذایی مهم مورد نیاز گیاهان برای رشد مناسب عبارتند از: C، H، O، N، P، K، Cs، S، Mg، Fe، منگنز، مس، روی، Mo، B، Cl و Ni؛ به جز C، H و O، سایر مواد مغذی به عنوان یون های معدنی توسط سلول های ریشه از خاک جذب می شوند.

در گیاهان، مواد مغذی بر اساس مقدار مورد نیاز سلول ها به دو دسته طبقه بندی می شوند، ریز مغذی ها و درشت مغذی ها؛ ترکیبی از عناصر درشت مغذی و ریز مغذی به خاک سلامتی مطلوبی می بخشد. همه این مواد مغذی به طور طبیعی در خاک یافت می شوند، اما اگر گیاهی برای مدتی در همان خاک رشد کرده باشد، ممکن است میزان این مواد مغذی موجود کاهش یابد؛ اینجاست که نیاز گیاهان به کود مطرح می شود. "کودهای ماکرو" و "کودهای میکرو" به مقدار مواد مغذی مورد نیاز گیاهان اشاره دارند، نه به اهمیت آنها برای رشد گیاه و هر دو برای داشتن گیاهان شاد و سالم ضروری هستند.


کود ماکرو

درشت مغذی ها Macronutrients عناصری هستند که گیاهان در مقادیر نسبتاً زیادی برای عملکرد صحیح سلول ها به آنها نیاز دارند. درشت مغذی ها به راحتی پیدا می شوند، آنها در بسیاری از کودها برای کمک به رشد سبز و شاداب گیاهان وجود دارند. درشت مغذی ها به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم می شوند، سه درشت مغذی اصلی عبارتند از نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) که همه در مقادیر نسبتاً زیادی مورد نیاز گیاهان هستند. درشت مغذی‌های ثانویه، کلسیم (Ca)، منیزیم (Mg) و گوگرد (S)، در مقادیر کمتری نسبت به دسته اولیه مورد نیاز هستند. به یاد داشته باشید که کلمات "اولیه" و "ثانویه" مربوط به مقدار مورد نیاز آنهاست و نه اهمیت آنها برای رشد گیاه و همه به یک اندازه مهم هستند. کودهایی که حاوی درشت مغذی ها باشند کود ماکرو نامیده می شوند و رایج ترین مواد مغذی موجود در آنها عبارتند از:

•         نیتروژن: وجود نیتروژن برای گیاهان بسیار مهم است و در اسیدهای آمینه، پروتئین ها، اسیدهای نوکلئیک و کلروفیل یافت می شود. کود نیتروژن به رشد شاخ و برگ کمک می کند و بر رشد گیاه تأثیر می گذارد، همچنین به دلیل کمک به تولید کلروفیل، به گیاهان رنگ سبزتری می دهد.

•         پتاسیم: پتاسیم یک یون مثبت است که یون های منفی گیاه را متعادل می کند و همچنین ساختارهای تولید مثلی را توسعه می دهد. کود پتاسیم گیاهان را تقویت کرده و به آنها در حفظ آب کمک می کند، این ماده همچنین از ابتلا به بیماری ها محافظت می کند.

•         فسفر: فسفر برای اسیدهای نوکلئیک، ADP و ATP در گیاهان ضروری است، همچنین رشد گل، ریشه، تقسیم سلولی و تشکیل پروتئین را تنظیم می کند. کود فسفر به گیاهان برای زنده ماندن در آب و هوای سخت و عوامل استرس زای محیطی کمک می کند.


کود ماکرو


•         کلسیم: کلسیم جزء ضروری دیواره سلولی گیاه است که بر نفوذپذیری آن تأثیر می گذارد و به رشد و توسعه دیواره های سلولی کمک می کند. کودهای حاوی کلسیم مانند کود نیترات کلسیم، همچنین به مقاومت در برابر بیماری کمک کرده و در متابولیسم سلولی و جذب نیترات مفید هستند.

•         منیزیم: منیزیم عنصر مرکزی کلروفیل است که یون مثبت بوده و یون های منفی گیاه را متعادل می کند، همچنین به تقویت رنگ سبز گیاهان نیز کمک می کند.

•         گوگرد: گوگرد برای تولید ساختار پروتئین و ویتامین های تیامین و بیوتین ضروری است، این یک کوآنزیم ویتامین A بوده که برای تنفس و متابولیسم اسیدهای چرب مهم می باشد. کود گوگرد گیاه را در برابر بیماری ها مقاوم کرده و به شکل گیری و رشد دانه ها کمک می کند.


کود میکرو

برای افزایش تولید محصولات زراعی باید مواد مغذی اساسی مانند روی، منگنز یا مس را برای حاصلخیزی خاک اضافه کرد؛ این مواد به شکل کودهای جامد و مایع موجود هستند. گیاهان به ریز مغذی ها Micronutrients در مقایسه با درشت مغذی ها به مقدار بسیار کمتری نیاز دارند و معمولاً بر حسب قسمت در میلیون محاسبه می شوند. تولید کنندگان کودهای میکرو محصولات با درجه بالایی را ارائه می دهند که از مواد شیمیایی با کیفیت اولیه تشکیل شده و تحت راهنمایی متخصصان آزمایش شده است. کودهای میکرو برای برداشت محصولات کشاورزی مورد نیاز می باشد و نتایج حاصل از این کودها پس از تحقیق و توسعه طولانی مدت به دست می آید. کود میکرو برای انسان و حیوانات مضر نبوده و برای انواع محصولات مناسب هستند و می توانند به جلوگیری از رشد علف ها و گیاهان ناخواسته در مزرعه یا باغچه کمک کنند. اجزای اصلی کودهای میکرو که به رشد محصول کمک می کنند:

•         روی: روی به سنتز پروتئین ها کمک می کند و یک عنصر ضروری برای هورمون های کنترل رشد مخصوصاً در ریشه گیاهان است، این ریز مغذی به کنترل استفاده از قند در محصولات کمک می کند و بدون روی، این عملکرد غیرممکن است.

•         مس: مس پروتئین ها را برای محصول فراهم می کند و به تولید مثل کمک می کند؛ همچنین برای فعال کردن آنزیم ها استفاده می شود و در تنفس و فتوسنتز مهم است.

•         بور: باعث پایداری غشا و یکپارچگی عملکرد گیاه نیاز شده و متابولیسم کربوهیدرات ها را در گیاهان تنظیم می کند.

•         کلر: این ریزمغذی برای حفظ متابولیسم ضروری و برای فتوسنتز و رشد ریشه مورد نیاز است.

•         آهن: وجود آهن برای ساخت کلروفیل مورد نیاز و برای پروتئین ها ضروری است و در بسیاری از واکنش های اکسیداسیون استفاده می شود.

•         مولیبدن: این ماده جزء اول برای جذب نیتروژن می باشد، بدون مولیبدن، گیاهان نمی توانند نیتروژن نیترات را به اسیدهای آمینه تبدیل کنند.

•          منگنز: منگنز جزء اصلی برای تجزیه کربوهیدرات هاست و برای فتوسنتز، تنفس و متابولیسم نیتروژن ضروری می باشد. همچنین به آهن در تشکیل کلروفیل کمک می کند و به عنوان یک فعال کننده برای آنزیم ها در فرآیند رشد عمل می کند.

•         نیکل: نیکل برای تکمیل چرخه زندگی گیاه و بذر زنده مورد نیاز است.


کود میکرو


علاوه بر کودهای میکرو، راه طولانی مدت برای غنی نگه داشتن خاک باغچه با ریزمغذی های مورد نیاز، افزودن کمپوست ارگانیک است. موجودات زنده ای که وارد کمپوست می شوند از قبل حاوی مقادیر مختلفی از ریزمغذی ها هستند؛ حضور آنها در کمپوست تضمین می کند که شما آن ریزمغذی ها را به خاک برمی گردانید.


تفاوت کودهای میکرو و کودهای ماکرو

هنگامی که درشت مغذی های خاک افزایش یابند، اغلب برای در دسترس بودن ریز مغذی ها اختلال ایجاد کرده و فضای کمی برای آنها وجود خواهد داشت. داشتن تعادلی از درشت مغذی ها و ریز مغذی ها برای گیاهان بسیار مهم است، وجود آنها در مقادیر مناسب باعث می شود گیاهان شما سالم و قوی شوند. ریزمغذی ها با غلظت کم در داخل گیاههان وجود دارند اما درشت مغذی ها به وفور در اندام های گیاه وجود دارند؛ غلظت ریز مغذی ها در سلول های گیاهی کمتر از 1 میلی گرم در گرم وزن خشک و غلظت عناصر درشت مغذی در سلول های گیاهی بیش از 1 میلی گرم در گرم وزن خشک است.


تفاوت های کود میکرو و کود ماکرو عبارتند از:

1.      کودهای میکرو در مقادیر بسیار دقیق و کوچک مورد نیاز هستند در حالی که کودهای ماکرو در مقادیر زیاد مورد نیاز گیاهان می باشند.

2.      همه عناصر کودهای میکرو (که مواد معدنی هستند) از طریق ریشه جذب گیاه می شوند، اما برخی از عناصر کود ماکرو مانند C، H و O (غیر معدنی ها) از این طریق جذب نمی شوند.

3.      اگر عناصر کودهای میکرو مانند کود بور بیش از حد به گیاهان برسد می تواند سمی باشد، اما درشت مغذی ها معمولاً اگر در غلظت نسبتاً بالاتر از سطح معمولی نیز وجود داشته باشند برای سلول سمی نیستند.

4.      در صورتی که گیاه عناصر کودهای میکرو را کم داشته باشد گلدهی او کاهش پیدا کرده و رنگ آن به زرد تمایل پیدا میکند.

5.      در صورتی که گیاه کمتر از حد نیاز عناصر کودهای ماکرو را دریافت کند رشد آن کاهش یافته و ضعیف خواهد شد.

کودیاب

دانستنی ها و مقالات