گیاه زعفران یکی از با ارزش ترین گیاهان است که طول عمر بالایی دارد؛ مانند هر گیاه دیگری برای پرورش و تولید بهینه این گیاه نیاز به شرایطی مانند زمان و بستر مناسب کاشت، آبیاری صحیح، انتخاب نوع کود مناسب زعفران، زمان درست و انتخاب انواع روش های کوددهی دارد. بیش از 85 درصد زعفران دنیا در ایران کاشت و تولید می شود، البته در کشورهای دیگری مانند افغانستان، هند، مراکش، ترکیه، نیوزلند، بخش هایی از چین و همچنین در برخی کشورهای اروپایی مانند ایتالیا، فرانسه، اسپانیا، پرتغال و یونان نیز این گیاه باارزش کشت می شود. به دلیل کاشت در نقاط مختلف دنیا، روش های کاشت و کود دهی زعفران نیز بسته به اقلیم، نوع خاک، عمق کاشت و فاصله بنه ها ممکن است متفاوت باشد.


کود مخصوص زعفران


مراحل رشد زعفران

بهترین زمین برای اولین کاشت زعفران زمینیست که تا کنون زعفرانی در آن کاشته نشده باشد، یا حداقل در 10 سال اخیر. بستر کاشت زعفران باید دارای زهکشی ایده آل و گردش هوای خوبی باشد و معمولاً پیش از کشت نیاز به استفاده از کود دارد؛ کاشت و برداشت گیاه زعفران توسط دست انجام شده و نیاز به زمانی حدود 2 ماه برای رشد دارد، این گیاهان آفتاب دوست بوده و بهترین زمین برای آنها زمین های خشک و باز می باشد. گلهای این گیاه در در پاییز ظاهر می شوند و  کلاله های قرمز رنگی که همه ما آن را به عنوان زعفران می شناسیم، برداشت می شوند و ادویه از آن گرفته می شود. پس از مرگ آنها، شاخ و برگ در اواخر زمستان تا بهار رشد می کند؛ مهم است که پیازهای گیاه در طول دوره خواب تابستان نسبتاً خشک بمانند، بنابراین در جایی که قصد آبیاری دارید، آن را نکارید. پیازهای قدیمی اغلب دو گل تولید می کنند، می توانید با کود دهی پس از گل دهی هر سال آنها را بارور نگه دارید.

در صورتی که میخواهید برای مصارف خانگی و به صورت شخصی زعفران بکارید، باید در خاک رس ، مقدار زیادی کمپوست و کمی آهک نیز اضافه کنید و برای زهکشی آن را جمع کنید. گیاه زعفران نیاز زیادی به کود دهی ندارد، با این حال در صورت اصلاح خاک ضعیف یا کود دادن به بنه ها در زمستان‌، می توانید آن را تقویت کرده و بیشتر بارور کنید.


کود دهی زعفران

کود دهی زعفران اختیاریست، اما تغذیه آنها سالی یک بار می تواند باعث رشد بیشتر گیاه شود. عمدتاً از 2 نوع کود حیوانی و کود شیمیایی بعد از کاشتن زعفران استفاده می شود که میزان و زمان مصرف آن با توجه به شرایط خاک مشخص می شود. کود دهی زعفران عناصر مورد نیاز این گیاه که در خاک کمبود دارند مانند فسفر، نیتروژن و پتاسیم را فراهم می کنند؛ بر اساس تحقیقات گفته می شود رشد زعفران تا حدود 10 درصد به آب و 40 تا 70 درصد به کوددهی مناسب بستگی دارد. علاوه بر استفاده از کود مناسب زعفران، سبک کردن خاک بستر این گیاه نیز باعث افزایش رشد و عملکرد آن می شود، همچنین بسیاری از متخصصین خاک مناسب پرورش این گیاه را به صورت ترکیب شده با شن پیشنهاد می کنند.


کودهای مورد نیاز زعفران



مزایای کود دهی زعفران عبارتند از:

•  افزایش قدرت جذب و ماندگاری ریشه در خاک

•  افزایش کلروفیل سازی در گیاه زعفران که منجر به محصول باکیفیت تر و پر گل تر می شود

•  افزایش تحرکات مواذ غذایی و معدنی در گیاه با کود دهی

•  افزایش مقاومت زعفران در برابر شرایط نامساعد آب و هوایی و آسیب های آفات و حشرات


کود حیوانی برای رشد زعفران

همانطور که گفته شد زعفران یک محصول چند ساله است و به همین دلیل به خوبی با کودهای آلی سازگار می شود اما نیاز به حفظ طولانی مدت باروری خاک دارد. کودهای حیوانی نسبت به کودهای شیمیایی در رشد گیاه زعفران موثرترند و موجب رشد بیشتر گل های این گیاه می شوند. تاثیر کود دامی بر زمین کشت زعفران در هوادهی بهتر، تعادل مناسب بین مواد مغذی و بهتر نگه داشتن آب می باشد که البته نیاز به زمانی طولانی برای نشان دادن این نتایج دارد. در صورتی که بخواهید از کود حیوانی مانند کود گاوی، برای تقویت زعفران استفاده کنید باید به نکات ظریفی دقت کنید؛ از جمله اینکه تخم گیاه یا علف هرزی در کود دامی موجود نباشد و کود دهی قبل از آبیاری به صورتی باشد که سطح زمین کاملاً پوشانده شود.

نوعی کود تخصصی زعفران وجود دارد که به افزایش گلدهی آن کمک می کند، این کود نیز از انواع کودهای گاوی بوده و باعث رویش زودتر گلهای زعفران می شود.


کود شمیایی مناسب برای زعفران

در صورتی که بخواهید از انواع کودهای شیمیایی برای کود دهی زعفران استفاده کنید، بهترین روش از طریق تغذیه برگی یا محلول پاشی می باشد. بهترین زمان برای کود دهی از طریق برگ ها در اواخر فصل زمستان می باشد که باعث تقویت پیاز گیاه، تامین عناصر مورد نیاز برای رشد و افزایش گلدهی می شود. استفاده از کود شیمیایی برای زعفران همچنین می تواند تحت شرایط خاص دیگری انجام گیرد، به این شکل که کود مناسب با شن مخلوط شده و قبل از اولین آبیاری در سطح زمین پخش می شود. کود دهی از طریق برگ های گیاه زعفران نباید در زمان بارش باران یا دمای زیر 10 درجه سانتیگراد انجام شود و همچنین به اندازه ای باشد که خیس شدن کامل برگهای آن را بتوان مشاهده کرد. بهتر است پیش از تغذیه برگی آبیاری زعفران انجام شود تا روزنه برگها باز شده و شرایط جذب عناصر بیشتر شود.


بهترین کودهای زعفران


کودهای مورد نیاز زعفران

کودهای NPK که شامل عناصر اصلی مورد نیاز گیاهان (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) هستند، بیشترین قسمت از کودهای شیمیایی مورد نیاز زعفران را تشکیل می دهند. این کودها حاوی یک یا چند ماده مغذی و به صورت مستقیم یا ترکیبی تولید می شوند که بیش از 70 درصد کودهای موجود را کودهای مستقیم تشکیل می دهند. کودهای ازت زعفران هم به شکل کود مایع و هم کود جامد موجود هستند و حاوی تمامی عناصر مورد نیاز برای افزایش قدرت جوانه زنی، افزایش ریشه زایی، افزایش مقاومت و تغذیه متعادل گیاه می باشند. با توجه به ویژگی های ظاهری گیاه زعفران، مانند سایر گیاهان اگر ناسالم به نظر می رسد نیاز به دریافت کود پتاسیم دارد، افزودن کود پتاس علاوه بر جلوگیری از زرد شدن برگ های گیاه فواید بسیاری برای ریشه آن نیز دارد. بهترین کودهای شیمیایی برای زعفران که از طریق محلول پاشی بر آن اعمال می شود، کودهای میکرو حاوی ریزمغذی ها، اسیدهای آمینه و کودهایی با فسفر و پتاسیم بالا هستند.

کودهای حیوانی از نظر ارزش غذایی بسیار متنوع هستند و با توجه به خصوصیات بدنی دام و منطقه محل زندگی محتوای مواد مغذی متفاوتی دارند. همانطور که پیشتر به آن اشاره شد از بین کودهای دامی، کود گاوی مناسب ترین گزینه برای کود دهی زعفران می باشد و کود مرغی نیز در درجه بعدی میتواند برای این گیاه مفید باشد. با وجود اثرات مثبت کود مرغی بر گیاهان، درصد کمی از مواد مغذی مورد نیاز زعفران در آن موجود می باشد، همچنین این نوع کود حیوانی چون به سرعت آب خود را از دست می دهد نمی تواند گزینه ایده آلی به عنوان بهترین کود زعفران باشد. تحقیقات نشان دهده که ترکیبی از ماسه و کود گاوی باعث بهبود عملکرد و افزایش گلدهی زعفران می شود و همچنین گیاهان زعفرانی که این مخلوط را دریافت کرده اند بالاترین میزان وزنی گیاه را داشته اند.

نظرات کاربران
captcha

کاربر گرامی ، جهت ثبت نظر در سایت ، می بایست ثبت نام کنید!

محصولات مرتبط