گیاه خیار از تیره کدوییان و بومی هندوستان بوده و از میوه های دارای ارزش غذایی بالا به شمار می آید که به صورت خام مصرف می گردد. خیار گیاهیست یک ساله دارای ساقه های خزنده و کشیده که طول بوته آن به حدود دو متر می رسد، گل های آن به صورت نر و ماده و جدا از هم هستند که تعداد گل های نر خیلی بیشتر از ماده بوده اما خیار به وسیله گل های ماده تولید می شود. برای رشد بهتر محصولات این گیاه و افزایش کیفیت آنها بهتر است کود دهی خیار را حتما در برنامه خود قرار دهید.


کود اوره فسفات


بوته های خیار را می توان هم در فضای آزاد و هم در گلخانه تولید نمود و تکثیر آن از طریق کاشت بذر صورت می گیرد. این گیاه جهت رشد به آب و هوای گرم نیاز دارد و در مناطق سردتر در گلخانه پرورش داده می شود، بهترین دما برای رشد آن دمای ۳۰ درجه می باشد. خاکی که دارای بافت سبک و نیز غنی از مواد مغذی باشد جهت کشت خیار مناسب است همچنین این میوه به آبیاری نسبتا زیاد نیاز دارد، استفاده از روش آبیاری قطره ای جهت آبیاری نمودن خیار بهینه و مناسب است. خیار را علاوه بر تازه خوری در تهیه سالاد ها، خیار شور، ترشی خیار استفاده می کنند و همچنین عصاره آن دارای خواص بسیاری بوده و در تهیه انواع محصولات آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد. از آفات و بیماری هایی که خیار را تهدید می کند می توان به بیماری های قارچی نظیر سفیدک دروغی، سفیدک پودری، آنتراکنوز لکه برگی، بلایت ساقه و بیماری های باکتریایی مانند برگ زاویه ای اشاره کرد.


کود دهی خیار

خیار نیز مانند تمام محصولات زراعی نیاز به کود دهی مناسب و به موقع دارد تا محصولی با کیفیت و به میزان بیشتری تولید نماید، برای اینکه بتوانیم کود دهی موثر و به موقعی داشته باشیم لازم است با مراحل رشد و نیازهای این محصول آشنا باشیم. امروزه به دلیل طرفداران زیادی که خیار دارد آن را نه تنها در زمین های کشاورزی بلکه در گلخانه و باغچه های منازل نیز کشت می کنند، بنابراین برای به دست آوردن محصولی بیشتر و سالم تر باید با کودهای شیمیایی مناسب آن آشنا شویم تا هر کدام را در زمان مناسب به کار ببریم، زیرا نبود هر کدام از آن ها می تواند به بیماری ها، خمیدگی خیار و تولید محصول کمتر منجر گردد. بهترین راه برای تشخیص نیازهای خاکی که قرار است در آن خیار کاشت شود، انجام آزمایش خاک می باشد که براساس نتایج آن می توان میزان عناصر مورد نیاز برای کود دهی خیار و سایر پارامترهای خاک را فهمید. همچنین توسط این آزمایش می توان فهمید که خاک علاوه بر عناصر ضروری به چه عناصر دیگری نیاز دارد زیرا با وجود اینکه مقدار نیاز گیاه خیار به این عناصر کمتر است اما در سلامت و باردهی گیاه نقش موثری دارند.


بهترین کودها برای خیار

کود نیتروژن: نیتروژن جزء عناصر مهم برای رشد همه گیاهان از جمله خیار می باشد که سبب سرعت بخشیدن فتوسنتز در گیاهان می گردد. کودهای اوره دارای مقادیر زیادی نیتروژن هستند که اهمیت بسیاری در برنامه کود دهی خیار دارند و می توان از این کودها در مراحل مختلف رشد این گیاه استفاده نمود.


کود فسفر: یکی دیگر از عناصر مهم در رشد گیاهان فسفر می باشد که گیاه را در برابر بیماری ها مقاوم می کند و همچنین با تقویت نمودن آن و بهبود رشد ریشه ها به گیاه کمک می کند تا رشد بهتری داشته باشد. کود فسفر را می توان در مراحل مختلف رشد خیار استفاده کرد اما بهترین زمان برای مصرف آن اوایل رشد گیاه و قبل از کاشت نشاء در زمین می باشد.


کود دهی خیار


کود پتاسیم: برای اینکه میوه و غده تشکیل گردد عنصر پتاسیم نقش اصلی را دارد و کمبود آن سبب کمبود باردهی و گلدهی گیاه می گردد. در خیار نیز کمبود پتاسیم باعث کاهش تولید محصول می شود، بنابراین قبل از تشکیل میوه و زمان رشد کردن آن نیاز به مصرف کود پتاسیم است.


کود کلسیم: نقش کلسیم در گیاهان استحکام بخشیدن به دیواره آن ها می باشد، می توان کلسیم را از طریق کودهای نیترات کلسیم به خاک داد و بهتر است این کودها را از طریق محلول پاشی استفاده نمود.


کود آهن: یکی دیگر از عناصر مهم و ضروری جهت رشد گیاهان آهن می باشد که نقش مهمی در سلامت گیاهان دارد، با وجود اینکه مقدار زیادی آهن در خاک های آهکی وجود دارد، اما خیار قادر به جذب آن نمی باشد و این عنصر با اهمیت را باید از طریق کودهای حاوی آهن به گیاه رساند.


مراحل کود دهی خیار

✔      کود دهی قبل از کاشت خیار:

قبل از اینکه بخواهیم هر محصولی را بکاریم ابتدا باید زمین را آماده کنیم و بر اساس آزمایش خاک کمبودها و نیازهای آن را رفع نماییم. یکی از کودهایی که می توان در مرحله کود دهی قبل از کشت استفاده کرد، کود هیومیک اسید می باشد چرا که سبب جلوگیری از بیماری های مختلف برای گیاه می گردد.


✔      کود دهی نشاء خیار:

با توجه به اینکه خیار را قبل از کاشت در زمین اصلی نشاء می کنند، باید برای جلوگیری از تنش های محیطی اقدام به کود دهی خیار با کود هیومیک اسید و نیتروژن نمود.


✔      کود دهی یک هفته بعد از انتقال نشاء:

یک هفته بعد از اینکه نشاء به زمین اصلی منتقل شد باید اولین مرحله از کوددهی خیار را در زمین اصلی انجام دهید که در این مرحله استفاده از کودهای حاوی ازت یا اوره که دارای مقادیر زیادی نیتروژن بوده و همچنین استفاده از کربن آلی نیز مناسب است.


✔      کود دهی خیار زمان رویش اولیه:

زمان رویش اولیه بهترین زمان جهت محلول پاشی خیار گلخانه ای می باشد، بنابراین می توان کودهای نیتروژن و فسفر که در این مرحله مورد نیاز خیار هستند را به صورت محلول در آب استفاده کرد؛ همچنین سعی کنید کودهایی را مورد استفاده قرار دهید که دارای سایر ریزمغذی ها در ترکیب خود باشند.


کود نیترات کلسیم


✔      کود دهی خیار یک هفته بعد از رویش اولیه:

در این مرحله به تمام عناصر ماکرو و میکرو جهت رشد گیاه نیاز است، بنابراین استفاده از کودهای کامل مانند کود سه بیست که دارای تمام عناصر ضروری و همچنین ریز مغذی ها است توصیه می گردد.


✔      چهار روز بعد از آخرین کود دهی خیار و قبل از گلدهی:

باید گیاه خیار خود را پیش از آنکه به گلدهی برسد نیز تغذیه کنید تا تقویت گردد و گلدهی خیار را بیشتر کند. بنابراین به کودهایی نیاز است که سبب افزایش گلدهی خیار گردند، در برنامه کود دهی خیار در این مرحله باید مقادیر زیادی کود فسفر استفاده گردد تا بوته خیار تقویت شود.


✔      کود دهی زمان شروع گلدهی:

با رشد نمودن بوته خیار گل ها در این مرحله برای میوه دهی آماده می گردند و گیاه به عناصر مهم ماکرو نیاز دارد که مصرف کودهای هیومیک اسید و کودهای کامل مانند کود سه بیست آنورل توصیه می شود.


✔      کود دهی خیار زمان تشکیل میوه:

با رشد نمودن میوه های خیار باید آن ها را تقویت کرد تا رشد بیشتری داشته باشند پس استفاده از کودهای حاوی کلسیم بهترین گزینه در این مرحله می باشد.


✔      زمان بند انگشتی بودن خیار:

در این مرحله خیارها به اندازه یک بند انگشت هستند بنابراین نیاز به تقویت دارند تا بیشتر رشد کنند مصرف کودهای پتاس بالا می تواند کمک کننده به این عمل باشد.


✔      آخرین کود دهی خیار:

زمانی که خیار ها رشد زیادی کرده اند و آماده چیدن هستند نیز به تغذیه جهت رشد بیشتر و سالم ماندن نیاز دارند که استفاده از کود پتاس بالا به صورت محلول پاشی مناسب است.

نظرات کاربران
captcha

کاربر گرامی ، جهت ثبت نظر در سایت ، می بایست ثبت نام کنید!

محصولات مرتبط