همانطور که می دانید برای رشد بهتر گیاهان و سبزیجات از کود استفاده می کنیم، اما سوال مهمی که در این خصوص مطرح می شود این است که بهترین زمان برای کود دهی سبزیجات چه زمانیست؟ و چه مقدار از چه نوع کودی باید استفاده کنیم؟

علاوه بر داشتن خاکی غنی از مواد آلی مانند کمپوست، گیاهان اغلب به کود برای دریافت مواد مغذی نیاز دارند، می توانید کودها را به عنوان مکمل های غذایی در نظر بگیرید. اگر در گذشته سبزیجاتی را در باغ خود پرورش داده و برداشت کرده اید، این محصولات مواد مغذی را از خاک گرفته اند و این مواد مغذی باید در بهار قبل از اینکه گیاهان بیشتری در آنجا رشد کنند جایگزین شوند، اینجاست که کود نقش دارد. کودهای شیمیایی و آلی جایگزین مواد مغذی از دست رفته می شوند، که تضمین می کند که سطح مواد مغذی خاک در سطح قابل قبولی برای رشد سالم است.


برای کود دهی سبزیجات چه زمانی مناسب است؟

برای تغذیه محصولات خوراکی معمولاً در بهار کود استفاده می شود و قبل از کاشت محصول، با خاک باغ مخلوط می شود. اگر بعد از کاشت بذر یا نهال به فکر کود دهی باغ سبزیجات خود افتاده اید، همچنان می توانید به آرامی از کودهای جامد (نه کودهای مایع که سریع رهش اند و می توانند ریشه های گیاه را بسوزانند) در اطراف سبزیجات استفاده کنید. لازم نیست کود را عمیقاً در خاک اعمال کنید، 5 تا 7 سانتیمتری سطح بالایی خاک محل مناسبی برای این کار است و در پایان نیاز به آبیاری دارید.

برای گیاهان گلدار چند ساله، باید قبل از شروع رشد در بهار کود دهی کنید، البته باید صبر کنید تا زمین دیگر یخ نزند و تاریخ آخرین یخبندان حداقل یک هفته یا بیشتر باشد. کود دهی پیش از کاشت سبزیجات تضمین می کند که شانس کمتری برای از بین رفتن بلافاصله بر اثر یخ زدگی گیاهانی که با کمک کود تازه رشد کرده اند، وجود دارد. در حالی که استفاده از کود های بهاره یک قانون کلی خوب است، اما باید بدانید که سبزیجات زمانی که بیشترین رشد را دارند، واقعاً به کمک و کود دهی نیاز دارند.


کود دهی باغ سبزیجات


✓   رشد سریع ذرت و کدو در اواسط تابستان اتفاق می افتد. بنابراین، برای کود دهی ذرت، بسیاری از باغبانان مقدار کمی کود را به عنوان شروع کننده و به عنوان کود دهی قبل از کشت استفاده می کنند و سپس مقدار بیشتری را در اوایل تابستان، درست قبل از دوره رشد سریع برگی، اضافه خواهند کرد. در واقع ذرت شیرین زمانی از کود دهی سود میبرد که بوته اش 20 تا 25 سانتیمتر طول داشته باشند و مرحله بعد یک هفته پس از ظاهر شدن میوه ها.

✓   گوجه فرنگی و سیب زمینی در اواسط فصل به کود اضافی نیاز دارند زیرا گیاهان مواد مغذی موجود را جذب کرده و از آنها استفاده می کنند. هنگامی که گوجه فرنگی شروع به تولید گل کرد، از کودهای کم نیتروژن استفاده کنید تا به جای شاخ و برگ، گل و میوه بیشتری را تشویق کنید.

✓   سبزیجاتی مانند گل کلم و کلم بروکلی حدود سه هفته پس از کاشت به کود دهی بیشتری نیاز دارند.

✓   نخود، لوبیا، خیار و خربزه پس از شروع شکوفه دادن نیاز به کوددهی دارند.

✓   فلفل و بادمجان بعد از اولین ثمردهی نیاز به دریافت مواد مغذی از کودها دارند.

برای رشد و تقویت سبزیجات چند ساله، زمان مناسب کود دهی بستگی به چرخه رشد گیاه دارد؛ به عنوان مثال زغال اخته زمانی که کود در اوایل فصل در زمان شکوفایی جوانه ها استفاده شود، سود می برد، در حالی که توت فرنگی ها پس از کود دهی پس از برداشت بیشترین منافع را کسب می کنند. درختان زینتی، درختچه ها و گیاهان چند ساله اغلب در ابتدای فصل رشد خود کود داده می شوند، زیرا در فصول استراحت به خواب می روند.


آزمایش خاک برای تعیین مقدار و نوع کود مناسب باغ سبزیجات

اگر به تازگی قصد ایجاد یک باغچه سبزیجات را کرده اید، اولین قدم ایده آل این است که یک آزمایش اولیه خاک در پاییز انجام دهید تا ببینید چه نوع و چه مقدار کود باید برای رسیدن به سطح باروری پایه به خاک اعمال کنید. ما می دانیم که هر باغبانی برای انجام آزمایش خاک وقت نمی گذارد، اما باید بدانید که بهترین روش برای اطلاع از میزان عناصر موجود در خاک است، همچنین این کار می تواند از بروز اشتباهات رایج در زمان کود دهی جلوگیری کند. تنها روشی که برای مشخص کردن سطح دقیق مواد مغذی در خاک انجام می شود، آزمایش خاک است، انجام این آزمایش در فصل پاییز زمان زیادی برای دریافت نتایج را به همراه دارد؛ آزمایش های خاک معمولاً به صورت رایگان یا با هزینه کم در بخش کشاورزی محل شما در دسترس هستند.

نیازی به انجام آزمایش خاک به صورت سالانه برای کود دهی سبزیجات نخواهید داشت، هدف این است که خاک خود را درک کنید، آن را متعادل کنید و سپس به سادگی هر سال برای حفظ سطح حاصلخیزی اولیه به خاک کود بدهید. حتی ممکن است متوجه شوید که اگر باغ شما برای سال ها بارور شده باشد، سطوح بالایی از مواد مغذی موجود می باشد، در اینصورت نیازی نیست کودهای حاوی مواد مغذی را به خاک اضافه کنید، اینکار حتی ممکن است در واقع از رشد گیاهان شما جلوگیری کند.


زمان کود دهی سبزیجات


چه مقدار از چه نوع کود برای سبزیجات باید استفاده کنیم؟

به طور معمول برای کود دهی باغ سبزیجات از کودهای کامل استفاده می کنند، این کودها با ترکیبی از اعداد برچسب گذاری می شوند، این سه عدد به سه عنصر مهم مورد نیاز گیاهان اشاره دارد: نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K). اعداد مربوط به درصد وزن هر ماده غذایی در کیسه است اگر اعداد را جمع کنید، آنها درصدی از وزن کل کیسه هستند، بقیه به سادگی پرکننده هستند تا اعمال آن آسان شود، همچنین ممکن است مواد مغذی دیگری از جمله کلسیم، منیزیم، آهن و منگنز وجود داشته باشد.

بهتر است کود را با احتیاط بکار ببرید: تنها چیزی که برای گیاهان بدتر از گرسنگی دادن و نداشتن مواد مغذی است، کود دهی بیش از حد آن است. گیاهان فقط از مواد مغذی خاک به اندازه مورد نیاز خود استفاده می کنند، جذب بیش از حد لازم برخی مواد مغذی می تواند منجر به رشد غیر طبیعی یا عوارض جانبی شود. میزان استفاده از هر کود بر روی بسته بندی آن درج شده است، در غیر اینصورت می توانید با یک فرد باتجربه یا کارشناس مشورت کنید، البته به طور معمول گفته می شود بهتر است کود را رقیق تر از مقدار ذکر شده روی بسته بندی اعمال کنید.


کود کامل برای باغ سبزیجات

بهتر است برای شروع کود دهی باغ سبزیجات خود، از کود کامل عمومی استفاده کنید، برای اینکار کودهای شیمیایی با عدد 3-4-4 توصیه می شود. به عنوان مثال برای رشد گوجه فرنگی، از کود جداگانه با عدد 3-4-6 استفاده می کنیم که حاوی کلسیم نیز می باشد تا از پوسیدگی انتهای شکوفه ها جلوگیری شود، زیرا به طور کلی گوجه فرنگی باید در خاکی که کلسیم زیادی دارد رشد کند. البته در صورتی که خاک باغچه کمبودی ندارد، بهترین کودها برای گوجه فرنگی آنهایی هستند که متعادلند یعنی اعداد NPK در آنها برابرند؛ همچنن کود دهی دور دوم این گیاه با کودهای دارای فسفر و پتاسیم بیشتر انجام میشود.

وجود عنصر فسفر در کود دهی سبزیجات مهم است زیرا این چیزیست که برای رشد ریشه نیاز می باشد؛ از طرفی عنصر پتاسیم توانایی گیاهان را برای مقاومت در برابر بیماری تقویت می کند. توجه داشته باشید که معمولاً در کود دهی سبزیجات، نیتروژن (عدد اول) کمتر است؛ آیا تا به حال گیاهانی را دیده اید که دارای برگ های سرسبز هستند اما گل و میوه ندارند؟ این به دلیل نیتروژن بیش از حد است که رشد برگ را تشویق می کند. سبزیجات پس از رشد قابل توجهی یا شروع به محصول دهی به بیشتر نیتروژن خود نیاز دارند، اما داشتن نیتروژن بیش از حد قبل از این زمان بلوغ را به تاخیر می اندازد و گلدهی و محصول را کاهش می دهد. سزیجات همچنین از تجزیه مواد آلی در خاک نیز نیتروژن دریافت خواهند کرد؛ البته با توجه به نوع سبزی تقاضای گیاه برای نیتروژن اغلب از فسفر و پتاسیم فراتر می رود و یک روند کود دهی سبزیجات به صورت جانبی نیتروژن موثر خواهد بود. سبزیجاتی که نباید نیتروژن اضافی دریافت کنند عبارتند از: سیب زمینی شیرین، هندوانه، هویج، چغندر، شلغم، ازگیل، کاهو.

نظرات کاربران
captcha

کاربر گرامی ، جهت ثبت نظر در سایت ، می بایست ثبت نام کنید!

محصولات مرتبط