علاوه بر نور خورشید و آب، همه گیاهان برای رشد به مواد مغذی خاصی نیاز دارند، آنها در حین رشد مواد مغذی را از خاک جذب می کنند و این عناصر در خاک باید دوباره پر شوند و اگر منابع دریافت آنها را محیا نکنید، ممکن است در نهایت دچار مشکلات سلامتی شوند. البته در کنار نیاز گیاهان به کود، باید بدانید که کود غذای گیاهان نیست، بیشتر گیاهان غذای خود را از طریق فرآیند فتوسنتز بدست می آورند. روش طبیعت برای حفظ سلامت خاک این است که اجازه می دهد مواد آلی مرده تجزیه شده و از طریق عمل ارگانیسم های خاک دوباره وارد خاک شوند. اخیراً، پرورش دهندگان ارگانیک و احیاکننده به شیوه های خاک سازی طبیعی بازگشته اند و استفاده از اصلاح کننده های طبیعی را به جای مواد مصنوعی افزایش داده اند. انتخاب های کود طبیعی شامل مواد آلی خام و فرآوری شده است که مواد اولیه آنها از گیاهان و موجودات زنده سابق و همچنین مواد معدنی طبیعی به دست می آید.
مردم باستان از مواد تجزیه کننده برای بارور کردن محصولات خود استفاده می کردند، اما کود مدرن شامل عناصر موجود در طبیعت است. بریده های علف، کنجاله یونجه، کنجاله پنبه دانه، آرد خون، پودر استخوان، امولسیون ماهی، کود مرغ و گاوی نمونه هایی از کودهای آلی هستند. این مواد معمولاً حاوی غلظت کمتری از مواد مغذی ضروری هستند، با این حال آنها ساختار خاک را بهبود می بخشند، محتوای مواد مغذی را در خاک حفظ می کنند و فعالیت باکتری ها و قارچ های مفید را ترویج می کنند. کمپوست یکی دیگر از کودهای طبیعیست که خاصیت خاک سازی فوق العاده اي دارد، شما به راحتی می توانید آن را در حیاط خلوت خود با بازیافت مواد ارگانیک مانند پوست سبزیجات، پوسته تخم مرغ، تفاله قهوه، کیسه های چای، برگ ها و محصولات کاغذی ایجاد کنید. ساختن خاک با کمپوست اولین گام برای ایجاد محیطیست که گیاهان را به رشد بیشتر و بهتر تشویق می کند، انجام آزمایش خاک مرحله دوم و افزودن کودها مرحله سوم است.
مواد مغذی مورد نیاز گیاه
پس از حذف رطوبت، گیاهان شامل موارد زیر میشوند:
• 80-90 درصد کربن و اکسیژن و حدود 6 درصد هیدروژن. گیاهان این عناصر را از جو با جذب دی اکسید کربن در طول فتوسنتز و از باران جذب شده از خاک از طریق سیستم ریشه دریافت می کنند.
• 3 تا 12 درصد از 6 درشت مغذی شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و گوگرد هستند که این عناصر بیشتر از خاک بدست می آیند.
• حدود 0.5٪ از گیاه از 8 یا بیشتر ریز مغذی تشکیل شده و مقدار آنها بر حسب قسمت در میلیون اندازه گیری می شود، که یک نیاز کوچک اما ضروری است. این ریز مغذی ها عبارتند از آهن، کلر، منگنز، بور، مس، مولیبدن، نیکل و کبالت؛ آنها به طور کلی در خاک در دسترس هستند.
چرا گیاهان به کود نیاز دارند؟
مانند انسان ها، گیاهان برای رشد مناسب و سالم ماندن به مجموعه ای از مواد مغذی ضروری نیاز دارند؛ همه گیاهان باید دارای منابع نیتروژن، فسفر و پتاسیم به صورت ویژه باشند که به عنوان درشت مغذی شناخته می شوند. بدون مقدار کافی از این درشت مغذی ها، در نهایت گیاهان بسیار پژمرده ای خواهید داشت که دارای ساقه های ضعیف، برگ های کوچکتر، گل های کمتر و رنگ ضعیف هستند. خبر خوب این است که می توانید اکثر کمبودهای مواد مغذی در گیاهان را با افزودن مقداری کود مناسب اصلاح کنید.
در بین تمام موارد گفته شده گیاهان برای رشد به عناصر شیمیایی کربن، هیدروژن، اکسیژن، نیتروژن، فسفر و پتاسیم (پتاس) نیاز دارند، بدون این درشت مغذی ها، رشد گیاه متوقف می شود و وجود آنها به رشد بهتر و سریعتر گیاه برای کمک می کند؛ این در واقع دلیل نیاز گیاهان به کود است.

مواد اصلی تشکیل دهنده کودها
برای رشد سریعتر گیاهان، کاری که باید انجام دهید این است که عناصر مورد نیاز گیاهان را برایشان تهیه کنید؛ بیشتر کودهای موجود در بازار که از انواع کود کامل هستند، فقط نیتروژن، فسفر و پتاسیم را تامین می کنند زیرا سایر مواد شیمیایی در مقادیر بسیار کمتری مورد نیاز هستند و به طور کلی در بیشتر خاک ها موجود هستند. در دسترس نبودن نیتروژن، فسفر و پتاسیم محدودیت بزرگی برای رشد ایجاد میکند. اعداد روی کیسه کود درصد نیتروژن، فسفر و پتاسیم موجود در کیسه را به شما می گوید، به عنوان مثال کود 12-8-10 دارای 12 درصد نیتروژن، 8 درصد فسفر و 10 درصد پتاسیم است. اصلی ترین مواد تشکیل دهنده کودها عبارتند از:
1- نیتروژن (N) 78 درصد جو زمین را تشکیل می دهد، این ماده سازنده پروتئین ها، آنزیم ها، کلروفیل و تنظیم کننده های رشد است. من از آن در باغ خود برای پرورش ، شاتوت، قاصدک و سبزی شلغم استفاده می کنم. بهتر است از کود نیتروژن بالا روی سبزیجات برگدار، مانند کاهو، چغندر و گیاهان گوجه فرنگی و فلفل که باعث ایجاد گیاهان بوته ای خوب، اما میوه های کمی می شود استفاده کنید.
2- فسفر (P) یا فسفات، به طور طبیعی استخراج می شود. گیاه این ماده را برای متابولیسم، تنفس و فتوسنتز استفاده می کند. گیاهان میوه و گل دار مانند گوجه فرنگی، بادمجان و فلفل از این عنصر به خوبی بهره مند خواهند شد.
3- پتاسیم (K) یا پتاس، باعث رشد ریشه، تشکیل نشاسته، تنظیم آب و مقاومت در برابر بیماری می شود. این عنصر در کود مناسب سیب زمینی و گیاهان گل دار به وفور موجود می باشد.
تاثیر میزان و نوع کود دهی بر گیاهان
کوددهی بیش از حد و کمبود آن دارای اشکالاتی است؛ مواد مغذی بسیار کم می تواند به کندی رشد و به خطر انداختن سلامت گیاه منجر شود. اما از طرف دیگر نیتروژن بیش از حد نیز می تواند باعث رشد بیش از حد رویشی به قیمت باردهی شود، کود نیتروژن مصنوعی بیش از حد یا ضعیف می تواند منجر به "سوختن" گیاه شود، زیرا نمک بیش از حد خاک، رطوبت را از ریشه گیاه می کشد و باعث کم آبی آن می شود. بنابراین بهترین گزینه برای تقویت و افزایش سرعت رشد گیاه، شناخت انواع کودها و استفاده به اندازه و به موقع آنها و توجه به نوع کوددخی مانند کوددهی از طریق برگ ها یا از طریق ریشه می باشد.
علاوه بر کوددهی به گیاهان، pH خاک نیز باید مدیریت شود، اسیدیته یا قلیایی بودن بیش از حد خاک بر توانایی گیاهان برای جذب مواد مغذی مورد نیاز تأثیر می گذارد. اکثر گیاهان PH در محدوده 6 و 7 را ترجیح می دهند، اگر pH کمتر از 5.7 باشد، افزودن آهک به خاک توصیه می شود که به کاهش اسیدیته آن کمک می کند و اگر بالاتر از 7 باشد، افزودن گوگرد می تواند قلیایی بودنش را کاهش دهد. افزودن مواد آلی شامل کمپوست خریداری شده یا خانگی، کودهای غیر حیوان خانگی و مالچ های آلی مانند خرده چوب، قالب برگ، خاک اره و غیره به صورت منظم به خاک نیاز به مواد مغذی را متعادل می کند.