پسته یکی از محصولات گران و بسیار ارزشمند است و اطلاع از جدول کود دهی آن یکی از مهمترین بخش ها در نگهداری و پرورش این محصول می باشد. اواخر زمستان و ابتدای فصل بهار، بهترین زمان برای کود دهی پسته می باشد؛ اما برای اینکار توصیه می شود که ابتدا مقدار نیتروژن، فسفر و پتاسیم در خاک سنجیده شود و با توجه به نتایج این آزمایش، مقدار کودهای مورد نیاز پسته را تعیین کرد.
مهمترین عناصر غذایی که باید در کود دهی پسته در نظر گرفته شود موارد زیر هستند:
نیتروژن: رشد درختان پسته مستقیماً به نیتروژن وابسته است و کمبود آن رشد و تولید محصول را محدود می کند، پروتئین های گیاهی در پسته توسط نیتروژن دریافتی تولید می شوند.
فسفر: فسفر باعث تقسیم سلولی در گیاه پسته می شود و همچنین در انرژی گیاه و ساختارهای RNA-DNA نقش مهمی دارد.
پتاسیم: دریافت پتاسیم در درختان پسته باعث جذب بهتر آب و بهبود فعالیت منافذ برگ ها می شود، همچنین این عنصر به تولید پسته های خندان تر کمک می کند.
کلسیم: شد و نمو گیاه پسته به کلسیم نیز وابسته است و در صورت کمبود کلسیم خاک، رشد ریشه و اندام های دیگر مانند برگ ها نیز کند خواهد شد.
با توجه به شرایط آب و خاک هر منطقه استفاده از کود گاوی یا گوسفندی می تواند انتخاب مناسبی برای قرارگیری در جدول کود دهی پسته باشد که با بررسی عواملی مانند خصوصیات آب و خاک، نوع و میزان آبیاری قابل انتخاب است. کود مرغی نیز از نظر بسیاری از باغداران به عنوان بهترین کود برای درخت پسته در نظر گرفته می شود وباعث افزایش تولید محصول می شود، البته در دراز مدت این کود می تواند باعث تخریب زمین شود. کمپوست برای کود دهی پسته در بهار و کود اوره مناسب کود دهی تابستانه پسته می باشد.
برای کود دهی پسته در بهار می توان از کودهای حاوی نیتروژن بالا مانند سولفات آمونیوم (NH4)2SO4 یا نیترات کلسیم (Ca(NO3)2) استفاده نمود و برای کود دهی درخت پسته در تابستان کودهای حاوی پتاسیم مانند نیترات پتاسیم (KNO3) یا سولفات پتاسیم (K2SO4) نیز بهترین انتخاب هستند.
مقدار کود دهی درخت پسته بستگی به سن درخت و نیز نوع خاک دارد، با این حال برای درختان پسته با قطر بیشتر از 10 سانتی متر به طور معمول 1 کیلوگرم کود شیمیایی یا 5-10 کیلوگرم کود آلی هر سال در نظر گرفته می شود.
• کوددهی به جوانه پسته در اواخر اسفند تا اوایل فروردین
• کود دهی پسته در اردیبهشت تا اواسط خرداد
• کود دهی درخت پسته در تیر و مرداد
• کود دهی بعد از برداشت پسته در آذر ماه و زمستان
انواع کودهای شیمیایی معمولاً با خاک مخلوط شده و در دو نوبت خرداد و اسفند استفاده می شوند، اما اگر محلول پاشی توسط کود شیمیایی انجام می شود باید در انتهای بهار صورت گیرد. از آنجایی که کوهای ازته در آب حلالیت زیادی دارند که باعث آبشویی سریع می شود، توصیه می شود که این کودها در فصل رشد درختان در جدول کود دهی پسته در چند نوبت قرار گیرد. بهترین زمان برای محلول پاشی کود کلسیم درختان پسته بعد از مرحل تشکیل میوه هاست، زیرا تحرک این عنصر بسیار پایین بوده و از برگ ها قابل انتقال به پسته نیست، در نتیجه کلسیمی که مستقیماً روی این محصول پاشیده می شود باعث تشکیل بهتر پوسته استخوانی خواهد شد. بهتر است کود گاوی و گوسفندی در فصل پاییز به درختان پسته داده شوند.
کودهای مورد استفاده برای درختان پسته می توانند به سه روش کود آبیاری، محلول پاشی (کوددهی از طریق برگ ها) و چالکود استفاده شوند؛ کودآبیاری منجر به رسیدن سریعتر عناصر به ریشه ها و جذب سریعتر می شود، اما چالکود برای تقویت خاک بوده و از بارندگی برای ورود عناصر به خاک بهره گرفته می شود. در بین روش های کود دهی گیاهان بهترین و متداول ترین روش برای کود دهی پسته چالکود می باشد، برای این امر ابتدا باید گودالی توسط ترنچر یا بصورت دستی حفر شود و سپس کود را به طور مستقیم در دل خاک قرار داد؛ در نهایت آبیاری نیز انجام شود تا کود به طور کامل در خاک جذب شود.
دقت داشته باشید باید تا حد امکان از سرما و یخ زدگی درخت پسته نیز جلوگیری شود و باید اطمینان حاصل کنید که این گیاه در معرض نور کافی قرار دارد.