کود مرغی به عنوان یک کود ارگانیک حاوی عناصر ماکرو همچون نیتروژن، فسفر و پتاسیم به همراه منیزیم، اسید آمینه، اسید هیومیک و اسید فولویک می باشد. کود مرغی معمولاً پس از تجزیه استفاده می شود و منبع بهتری از مواد مغذی آلی نسبت به کودهای شیمیایی است.


✓ کود مرغی پلیت شده برای درختان میوه در فصل پائیز استفاده می شود و نباید اصلا در فصل تابستان استفاده نشود زیرا باعث سوختگی کامل یا بخشی از گیاه می شود.

✓ بهترین زمان استفاده از این کود مایع پایان فصل گرم سال بوده تا رشد ریشه را تحریک کرده و عمل جوانه زنی گیاه سریع تر رخ دهد.


اشکال مختلف کود مرغی مایع، پودری و کود مرغی پلیت شده هستند که به روش های چالکود و کودآبیاری مصرف می شوند.


فواید کود مرغی برای گیاه :

✓ افزایش فعالیت میکروارگانیسم خاک

✓ افزایش رشد جوانه زنی

✓ افزایش جذب فسفر و نیتروژن

✓ درصد ماده آلی بالا

✓ بهبود بافت خاک توسط کود مرغی

✓ فزایش باردهی درختان

✓ افزایش مقاومت در برابر بیماری

کود مرغی

کود مرغی مواد زائد آلی طیور است که از مدفوع و ادرار، تخم مرغ، گوشت، پر و ... حیوانات تشکیل شده است و معمولاً به عنوان یک کود غنی از نیتروژن برای تولید محصول استفاده می شود. این کودها در خاک تجزیه می شوند و مواد مغذی را برای جذب محصولات آزاد می کنند، لازم به ذکر است که عوامل متعددی بر عناصر موجود در کود مرغی تأثیر می گذارند، مانند: نوع و مقدار خوراک، روش های جمع آوری، انبار و نحوه مصرف. PH اکثر کودهای مرغی در محدوده 6.5-8.0 هستند و خنثی تا قلیایی متوسط ​​در نظر گرفته می شوند. کود مرغی منبع خوبی برای باغبانان خانگی است، به خصوص اگر سبزیجات پرورش می دهید و به شکل پلت استفاده از آن بی خطر و آسان است.

علاوه بر تامین مواد مغذی، کود مرغی به عنوان اصلاح کننده خاک باعث افزایش محتوای مواد آلی خاک شده و ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک را بهبود می بخشد و در نتیجه عملکرد محصول را افزایش می دهد. همچنین مواد آلی افزوده شده ظرفیت نگهداری رطوبت خاک را افزایش می دهد، چگالی ظاهری خاک را کاهش می دهد و ساختار کلی خاک را بهبود می بخشد، بنابراین کارایی تولید محصول و مدیریت آبیاری را افزایش می دهد.


کود مرغی برای چه محصولاتی بهترین انتخاب است؟

گیاهان و سبزیجات نیتروژن دوست در خاک تقویت شده با کود مرغی بهترین رشد را دارند. استفاده از کود جامد مرغی را برای کود دهی گوجه فرنگی، فلفل، بادمجان، کدو، خربزه، توت فرنگی، خیار، لوبیا و برخی درختان میوه مانند درختان سیب که خاک کمتر اسیدی را ترجیح می دهند، در نظر بگیرید.

کود مرغ بیشتر قلیایی است تا اسیدی، بنابراین استفاده از آن برای گیاهان اسید دوست مناسب نمی باشد، به عنوان مثال، گیاهانی مانند زغال اخته، آزالیا و خرزه هندی دوست ندارند با کود مرغی کود دهی شوند.


بهترین زمان مصرف کود مرغی چه دوره ایست؟

در بیشتر مواقع کود مرغی را در فصول بهار و زمستان مصرف می کنند، برای درختان و درختچه ها و سبزیجات و گیاهان گلدار بهار بهترین زمان است. برای گیاهانی که میوه با خاک در تماس نیست، مانند گوجه فرنگی یا لوبیا، کود مرغی باید حداقل 90 روز قبل از برداشت استفاده شود و برای محصولاتی که با خاک تماس دارند، از جمله همه سبزیجات ریشه ای، توت فرنگی و سبزیجات برگدار، این کود باید حداقل 120 روز قبل از برداشت استفاده شود.

در صورت استفاده از کود مرغی کمپوست شده، زمان مصرف بسته به اینکه محصولات شما در انبار قرار گرفته اند یا خیر، محدود می شود.


روش های استفاده از کود مرغی و پلیت

بهترین روش استفاده از کود مرغی به صورت چالکود می باشد، اما از روش پخش روی خاک نیز به صورت یک نوار پهن در منطقه ای که بستر کاشت در آن ایجاد می شود استفاده می شود. برای محصولات مالچ شده، توصیه می کنیم این مقدار کود را فقط در ناحیه بستر بمالید، به طوری که تمام مواد مغذی کود در خاک زیر مالچ و در دسترس گیاه قرار گیرد.

پیشنهاد می شود برای حفظ نیتروژن و کاهش بوی گاز آمونیاک از کود سوپر فسفات تریپل به مقدار ۵۰ کیلوگرم به ازای هر تن کود مرغی استفاده شود.

دوز متوسط ​​برای استفاده در سطح خاک 150 گرم در متر مربع برای اکثر محصولات زراعی است، با این حال مصرف کمتر از دوز بهتر است، زیرا همیشه می توان مقدار بیشتری را بعداً اضافه کرد. برای برخی سبزیجات که نیاز به کود دهی بیشتری دارند از 200 گرم در هر متر مربع کود مرغی کافی است، اما این مقدار را به دو دوز تقسیم کنید و فاصله بین هر کود دهی 4 هفته باشد.


احتیاط در استفاده از کود مرغی

✓ باید دقت شود استفاده بیش از حد کود مرغی به علت بالا بودن میزان اوره موجب آسیب جدی به گیاه می شود.

✓ توجه داشته باشید کود مرغی فرآوری نشده می تواند باعث آلودگی محصولات گیاهی گردد.

✓ عواملی که احتمال آلودگی گیاهی را کاهش می دهند، عبارتند از استفاده از کود کمپوست شده به جای کود تازه، قرار دادن کود در خاک قبل از کاشت و استفاده از مالچ پلی اتیلن برای پوشاندن خاک.

✓ کود مرغی تازه و کمپوست ممکن است حاوی باکتری هایی باشد که برای انسان مضر است.

✓ استفاده از کود مرغ تازه در صورتی که به درستی کهنه نشده باشد، مضراتی دارد؛ کود بدون کمپوست را روی خاک باغچه سبزی خود پخش نکنید.

✓ کودهای حاصل از مرغ مادر تخمگذار بیشترین میزان نیتروژن را داشته و برای حفظ نیتروژن آن باید در فضای بسته نگهداری شود.