کود سولفات پتاسیم با فرمول شیمیایی K2SO4 از ترکیب اسید سولفوریک با کلرید پتاسیم تولید می شود و غلظت بالایی از پتاسیم و گوگرد را برای گیاهان فراهم می کند و برای همه انواع گیاهان و محصولات زراعی قابل استفاده می باشد. در نقاط مختلف دنیا با توجه به مواد خام قابل دسترس، مواد پتاسیم دار با کلرید پتاسیم ترکیب شده تا پتاسیم آزاد و بعد با اسید سولفوریک ترکیب شده و کود سولفات پتاسیم تشکیل می شود؛ در ایران از کانی ارتوکلاز برای تولید سولفات پتاسیم استفاده می شود.


✓ بهتر است از کود سولفات پتاسیم در بهار و تابستان استفاده شود و بهترین روش مصرف آن پخش در اطراف ریشه است.

✓ زمان مناسب برای مصرف سولفات پتاسیم در زمان شروع فرآیندهای کیفی و کمی می باشد، به عنوان مثال برای گندم در زمان شروع خوشه دهی تا پایان خمیری بودن دانه ها یا برای پسته از ابتدای تشکیل نطفه تا پایان خندان شدن.


اشکال مختلف کود سولفات پتاسیم پودری و گرانوله هستند که به صورت پخش در خاک، کودآبیاری و محلول پاشی به کار برده می شوند.


فواید کود سولفات پتاسیم برای گیاه :

✓ افزایش ضخامت دیواره های سلولی بیرونی و در نتیجه افزایش مقاومت گیاه در برابر برخی بیماری ها

✓ تحریک رشد ساقه های قوی گیاه

✓ کود سولفات پتاسیم باعث مقاومت در برابر سرمازدگی می شود.

✓ فعال سازی واکنش های آنزیمی، ترکیب پروتئین ها

✓ تنظیم باز و بسته کردن روزنه ها

✓ تشکیل نشاسته و قندها با استفاده از کود سولفات پتاسیم

✓ تنظیم جریان آب در سلول ها و برگ ها

✓ کود سولفات پتاسیم باعث افزایش کیفیت و ماندگاری محصولات شده

✓ افزایش مقاومت گیاه در برابر تغییرات دمایی

کود سولفات پتاسیم برای بسیاری از گیاهان قابل استفاده می باشد، اما به طور ویژه برای محصولاتی مثل زیتون و آفتابگردان برای افزایش روغن به کار برده می شود. گیاهان بارده و گلدار به ویژه از افزایش پتاسیم با این کود سود می برند و رنگ های روشن تری در شکوفه های گل و میوه های بزرگتر تولید می کنند. سطوح بالای پتاسیم همچنین به دفاع در برابر شرایط آب و هوایی سخت مانند خشکسالی و یخبندان زمستانی کمک می کند؛ کود سولفات پتاس که برای محصولات با نیاز به گوگرد بالا مناسب است، محتوای کلرید بسیار کمی دارد.

انواع ترکیبات پتاسیم دار :

1- کلرید پتاسیم

2- سولفات مضاعف منیزیم پتاسیم

3- نیترات پتاسیم

4- سولفات پتاسیم


انواع کود نیترات پتاسیم


ویژگی های کود سولفات پتاسیم

از آنجایی که این کود جزء کودهای محلول در آب است و خیلی سریع حل می شود، نتایج حاصل از این کود را به سرعت خواهید دید. کود سولفات پتاسیم یکی از مهمترین کودهای بسیار متمرکز برای گیاهان است که برای تغذیه گیاهانی که کلر را تحمل نمی کنند، استفاده می شود. پتاسیم عنصری متحرک است و به راحتی در درون گیاه حرکت می کند و به میزان بالا در بخش های فعال و در حال رشد گیاه یافت می شود، با توجه به اهمیت پتاسیم در کیفیت محصولات، کود پتاسیم سولفات به عنصر کیفیت (Quality element) نیز شهرت دارد.

کود سولفات پتاس با 40 تا 52 درصد پتاسیم یکی از بهترین کودهای پتاسیمی محسوب می شود و مصرف آن برای گیاهانی که نسبت به یون کلر حساس بوده و آسیب پذیرند، مناسب است. پتاسیم با پوشش گوگردی به صورت یون سولفات در محلول خاک وجود دارد و به علت داشتن بارمنفی جذب ذرات خاک نمی گردد. اکسید و احیاء گوگرد درخاک به صورت بیولوژیکی بوده و میکرو ارگانیسمهای خاک می تواند گوگرد را به یون سولفات تبدیل و در دسترس گیاه بگذارد. کود سولفات پتاسیم ترکیب خوبی برای تامین پتاسیم و گوگرد در کشتهای هیدروپونیک است.


چگونه از کود سولفات پتاس استفاده کنیم؟

میزان مصرف سولفات پتاسیم ممکن است بسته به گیاهان خاصی که در حال نگهداری هستید، شرایط خاک و سطح مواد مغذی مورد نیاز گیاه متفاوت باشد. پیروی از دستورالعمل های ارائه شده توسط سازنده که روی  بسته بندی کود درج شده و در نظر گرفتن عواملی مانند نتیجه آزمایش خاک و نیازهای غذایی خاص هر گیاه بسیار مهم است. با این حال، در اینجا چند دستورالعمل کلی برای استفاده از کود سولفات پتاسیم وجود دارد:

•  برای کود دهی قبل از کاشت یا غنی سازی عمومی خاک، سولفات پتاسیم را به میزان 45 تا 90 گرم در متر مربع از خاک بریزید و کود را به طور مساوی در عمق چند سانتی متری سطح خاک مخلوط کنید.

•  کود سولفات پتاسیم را به میزان 1 قاشق غذاخوری (15 تا 30 گرم) در هر بوته یا 60 تا 120 گرم در هر 3 متر ردیف در کنار گیاهان بپاشید و سپس آبیاری کنید؛ از تماس مستقیم با ساقه یا برگ خودداری کنید.

•  به عنوان مکمل می توانید سولفات پتاسیم را طبق دستورالعمل سازنده در آب رقیق کنید و روی شاخ و برگ گیاهان اسپری کنید، اما از روان شدن بیش از حد آن جلوگیری کنید. به عنوان یک دستورالعمل کلی، می توانید با 1 تا 2 قاشق غذاخوری سولفات پتاسیم در هر گالن آب (یا 15 تا 30 گرم در هر 4 لیتر) شروع کنید، توجه داشته باشید که اگر غلظت بیش از حد بالا باشد، ممکن است آسیب به برگ رخ دهد.

•  برای روش کود آبیاری20 گرم از کود سولفات پتاس را در 8 لیتر آب حل کنید و محتویات را هم بزنید تا محصول کاملا حل شود. آن را روی خاک اطراف ریشه اعمال کنید، اینکار را یک بار در هفته و در طول 3 هفته مجددا تکرار کنید.


نکاتی برای استفاده از سولفات پتاسیم

در صورت استعمال روی شاخ و برگ توصیه می شود در صورتی که درجه حرارت بالای 30 درجه است بهتر است از روش محلول پاشی استفاده نشود. همچنین توجه داشته باشید که پس از محلول پاشی با کود سولفات پتاسیم باید آبیاری انجام شود، زیرا استفاده از این کود افزایش تعرق را در پی دارد.

توجه به این نکته ضروری است که میزان و زمان مصرف، دستورالعمل های کلی هستند و ممکن است نیاز به تنظیم بر اساس عواملی مانند نوع گیاه، مرحله رشد، ترکیب خاک و شرایط محلی داشته باشند. به یاد داشته باشید که کودها را با احتیاط استفاده کنید و نکات ایمنی ذکر شده در بسته بندی محصول را رعایت کنید. استفاده بیش از حد از هر کود از جمله کود سولفات پتاس می تواند برای سلامت گیاه مضر باشد، بنابراین بهتر است از نرخ های توصیه شده پیروی کنید و واکنش گیاهان خود را برای اطمینان از رشد و سلامت مطلوب کنترل کنید.