گیاه زعفران یکی از با ارزش ترین گیاهان است که طول عمر بالایی دارد؛ مانند هر گیاه دیگری برای پرورش و تولید بهینه این گیاه نیاز به شرایطی مانند زمان و بستر مناسب کاشت، آبیاری صحیح، انتخاب نوع مناسب کود زعفران، زمان درست و انتخاب انواع روش های کود دهی دارد.


شکل رایج کود مخصوص زعفران به صورت مایع بوده و به روش های کودآبیاری و محلول پاشی مورد استفاده قرار می گیرد.


فواید کود مخصوص زعفران برای گیاه :

✓ به گیاه کمک می کند تا شکوفه های زیبا و بیشتری تولید کند.

✓ مواد مغذی و انرژی ضروری را برای گیاه فراهم می کند.

✓ باعث رشد بیشتر و بهتر گیاه زعفران و گلهایش می شود.

✓ کود مخصوص زعفران به ذخیره مواد مغذی برای دوره های رشد فعال کمک میکند.

✓ بهبود ساختار خاک و افزایش قدرت نگهداری  آب.

✓ افزایش قدرت گیاه و مقاومت در برابر بیماری ها و آفات.

✓ کیفیت و عیار زعفران افزایش می یابد.

استفاده از کود برای زعفران به صورت سالانه یک بار می تواند باعث رشد بیشتر آن شود؛ عمدتاً از 2 نوع کود حیوانی و کود شیمیایی بعد از کاشتن زعفران استفاده می شود که میزان و زمان مصرف آن با توجه به شرایط خاک مشخص می شود. کود مخصوص زعفران عناصر مورد نیاز این گیاه که در خاک کمبود دارند مانند فسفر، نیتروژن و پتاسیم را فراهم می کند؛ بر اساس تحقیقات گفته می شود رشد این گیاه تا حدود 10 درصد به آب و 40 تا 70 درصد به کود دهی مناسب بستگی دارد. در صورتی که بخواهید از کود حیوانی مانند کود گاوی، برای تقویت زعفران استفاده کنید باید به نکات ظریفی دقت کنید؛ از جمله اینکه تخم گیاه یا علف هرزی در کود دامی موجود نباشد و کود دهی قبل از آبیاری به صورتی باشد که سطح زمین کاملاً پوشانده شود.


بهترین کودها برای زعفران

بهترین کودها برای زعفران علاوه بر عناصر ماکرو (نیتروژن، فسفر و پتاسیم)، حاوی هیومیک اسید، آهن و اسید آمینه هستند که برای کمک به تقویت گیاه ریزمغذی هایی مانند بور، روی و منگنز نیز با آنها ترکیب می شوند. نوعی کود مخصوص زعفران وجود دارد که به افزایش گلدهی آن کمک می کند، این کود نیز از انواع کودهای گاوی بوده و باعث رویش زودتر گلهای زعفران می شود. استفاده از یک کود متعادل با مقادیر مساوی نیتروژن، فسفر و پتاسیم نیز برای سلامتی و رشد کلی زعفران توصیه می شود. برای افزایش کیفیت و مدت گلدهی این گیاه، از کودهایی با مقدار فسفر کمی بیشتر استفاده کنید، برخی از باغداران پیشنهاد می کنند که فسفر می تواند تولید گل زعفران را بهبود بخشد.

قبل و بعد از کشت زعفران از کودهای غنی از نیتروژن مانند کود کمپوست شده یا امولسیون ماهی استفاده کنید. استفاده از کود متعادل با فسفر و پتاسیم بیشتر در خاک توصیه می شود تا شاهد افزایش سلامت کلی گیاه و مقاومت در برابر بیماری ها و همچنین رشد قوی ریشه و تولید گل بیشتر باشید. البته هر کودی که انتخاب می کنید، ریزمغذی ها را فراموش نکنید تا هم کیفیت خاک و هم گیاه را افزایش دهند.


نکاتی پیش از کوددهی زعفران

قبل از استفاده از کود مخصوص زعفران ، باید به چند نکته توجه کنید:

✓  وضعیت خاک باید قبل از کشت زعفران مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد؛ در این مرحله توصیه می شود خاک را با ترکیب مواد آلی پوسیده خوب مانند کمپوست یا کود دامی کهنه شده برای بهبود حاصلخیزی و ساختار خاک آماده کنید.

✓  گیاه زعفران در خاک اسیدی تا خنثی با pH 6.0 تا 7.5 بهتر رشد می کنند. بنابراین، باید PH خاک را بررسی کرده و از کودهایی استفاده کنید که سطح pH خاک را تنظیم می کند.

✓  بهتر است اجزای کود را بشناسید، زیرا خاک بر اساس کمبود یا عدم تعادل مواد مغذی به کودهای مختلف نیاز دارد.


روش استفاده از کود مخصوص زعفران

در صورتی که بخواهید از انواع کودهای شیمیایی به عنوان کود مخصوص زعفران استفاده کنید، بهترین روش از طریق تغذیه برگی یا محلول پاشی می باشد. بهترین زمان برای کوددهی زعفران از طریق برگ ها در اواخر فصل زمستان بوده که باعث تقویت پیاز گیاه، تامین عناصر مورد نیاز برای رشد و افزایش گلدهی زعفران می شود. استفاده از کود شیمیایی برای زعفران همچنین می تواند تحت شرایط خاص دیگری انجام گیرد، به این شکل که کود زعفران با شن مخلوط شده و قبل از اولین آبیاری در سطح زمین پخش می شود. کود دهی از طریق برگ های گیاه زعفران نباید در زمان بارش باران یا دمای زیر 10 درجه سانتیگراد انجام شود و همچنین به اندازه ای باشد که خیس شدن کامل برگهای آن را بتوان مشاهده کرد. بهتر است پیش از استفاده از کود زعفران به صورت محلول پاشی، آبیاری این گیاه صورت بگیرد تا روزنه برگها باز شده و شرایط جذب عناصر بیشتر شود.

کود دهی بیش از حد زعفران می تواند مضر باشد و به طور بالقوه منجر به آسیب یا حتی مرگ شود، معمولا کودهای آهسته رهش گزینه مطمئن تری هستند زیرا مواد مغذی را به تدریج آزاد می کنند و خطر کود دهی بیش از حد را کاهش می دهند.


بهترین زمان برای استفاده از کود زعفران چه زمانیست؟

کود دهی گیاه زعفران در مراحل مختلف می تواند برای رشد و شکوفه دادن آن مفید باشد. زمان اصلی استفاده از کود مخصوص زعفران در اوایل بهار است که گل ها در حال شکل گیری هستند و باعث تولید شکوفه های بهتر می شود. علاوه بر این، می توانید پس از محو شدن گل ها در اواخر بهار نیز گیاه را کوددهی کنید تا انرژی لازم برای رشد سال آینده فراهم شود. در صورت کاشت زعفران در پاییز، افزودن کود در طول فرآیند کاشت می تواند شانس تولید گل سالم را در اولین فصل رشد افزایش دهد. از استفاده از کود زعفران در زمستان و تابستان خودداری کنید، پس از پژمرده شدن گلها و از بین رفتن برگها، گیاه در مرحله خواب است و نیازی به کود دهی ندارد.

استفاده از کود زعفران شامل دو مرحله کلیدی است، در مرحله اول، در طول فرآیند کاشت پاییزه، می توانید از کود آهسته رهش استفاده کنید، در مرحله دوم در اوایل بهار که گیاه به گلدهی
سد، می توانید کود را در سطح خاک به روش کودآبیاری اعمال کنید.